E o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am facut cateva provizii in congelator cu ciuperci de padure, am zis sa combin cele doua delicatese. Nu e prima oara cand fac supa asta, dar de fiecare data modific cate ceva la reteta. Data trecuta cand am facut supa de dovleac cu ciuperci, am folosit hribi, iar de data asta am inlocuit hribii cu niste ciuperci mai putin cunoscute si anume craite. Nu stiu cati dintre voi le cunoasteti, dar sunt foarte cautate in zona mea. Sunt destul de greu de gasit, iar localnicii le adora.
Supa de pui
Pentru inceput, spalati dovleacul, il taiati in felii si il puneti la copt intr-o tava mare cu hartie de copt.
Daca aveti o supa de pui, asteptati sa se coaca dovleacul, daca nu, o faceti pe loc, eu asa am procedat. Am avut un pui. Am indepartat pulpele, aripile si pieptul. Din ce a ramas, am facut o supa clara de pui. In supa strecurata, am pus morcovul, radacina de patrunjel cu tot cu frunze, ceapa si usturoiul. Am pus pe foc si am lasat pana radacinoasele au fost fierte. Am scos cu un cleste patrunjelul si ceapa, restul legumelor le-am lasat in oala. Am adaugat ciupercile care intre timp s-au dezghetat, dovleacul copt si curatat de coaja. Pentru ca dovleacul este deja copt, iar ciupercile au fost oparite in prealabil, nu a necesitat o fierbere indelungata. 15-20 minute au fost suficiente. In acest moment toate ingredientele sunt fierte suficient, deci putem sa trecem mai departe. Peste supa, adaugam 1 lingurita hribi uscati si macinati, apoi cu un mixer vertical, pasam bine toate ingredientele pana obtinem o supa crema fina. Punem oala pe foc, asezonam cu sare dupa gust, adaugam si smantana dulce si lasam sa dea in clocot. Supa este gata si o putem servi dupa preferinta, cu crutoane facute in casa. Sa va fie de bine!!!
1
Pentru crutoane: aveti nevoie de paine alba veche de una sau doua zile. Puteti sa taiati coaja daca doriti crutoane aspectuoase. Se taie feliile de paine in cuburi, se pun pe o tava cu hartie de copt, se stropesc cu ulei de masline, putina sare, piper, paprika afumata. Se amesteca, se da tava la cuptor pana cuburile de paine devin crocante…Se pot depozita in cutie de metal cu capac.