Sunca de casa

de Doinavar in Mezel de casa, 18 Feb 2013 | 25812 vizualizari

 

Daca poti sa o faci in casa, este mult mai buna, stii ce ai pus acolo si iesi cu pretul la jumatate, fata de cea de cumparat. Si n-are E-uri. La timpul de preparare ce sa va spun, aveti nevoie de muuuuultaaaa rabdare pentru bunatatea asta. Minim o luna.

 

INGREDIENTE

  • 2 sunculite intregi (~8 kg)
  • 800 g sare grunjoasa (cam 100 g/kg carne)
  • 2 capatani de usturoi
  • 2 linguri boia
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sunca de casa:

Curatati si zdrobiti usturoiul, iar cu pasta obtinuta frecati bine suncile pe toate partile, apoi puneti-le intr-o oala mai mare si adaugati sarea grunjoasa, dedesubt si deasupra, peste tot.

O data la 2-3 zile intoarceti sunculitele de pe o parte pe alta, iar pe cea de dedesubt o puneti deasupra. Repetati aceasta operatiune timp de doua saptamani. Cu o zi-doua inainte de a le scoate din saramura, presarati-le bine cu boia pe toate partile.

Nu va speriati ca este multa sare, carnea isi ia doar cata sare ii trebuie. Dupa 2 saptamani scoateti sunculitele din saramaura si spalati-le cu apa calduta, apoi agatati-le cu carlige sau cu o sfoara pe o bara la vant, la aer (in curte, pe balcon sau in fata unei ferestre deschise) ca sa se zvante 3-4 zile. N-o sa inghete sunca pentru ca este sarata.

Duceti sunculitele la afumat unde vor sta cel putin 2 saptamani la fum de fag. Vor mai scadea putin in greutate, dar vor castiga mult in gust si aroma.

Cum am ajuns cu sunculitele acasa, dupa ce am scapat de toti cainii care se tineau dupa mine, nu m-am putut abtine sa nu tai  cateva feliute de “degustare”. Yummi-yummi. Nebuneala curata. Le-am pus la aer in camara. Vor fi bune si la vara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sunca de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

DulciuriSiNuNumai 1

08.04.2013, 02:33

cine nu a facut asa ceva nu stie care este gustul adevarat de sunca; e fff buna!

Panacris 1

09.09.2014, 09:19

angib 1

10.02.2015, 03:35

am pus niste slanina la sare si am observat ca lasa destula apa. O tot arunc, nu stiu daca e bine sau nu sa o las. La sunca e la fel?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pastrama de gasca - mezel