Sunca de casa

de Doinavar in Mezel de casa, 18 Feb 2013 | 25067 vizualizari

 

Daca poti sa o faci in casa, este mult mai buna, stii ce ai pus acolo si iesi cu pretul la jumatate, fata de cea de cumparat. Si n-are E-uri. La timpul de preparare ce sa va spun, aveti nevoie de muuuuultaaaa rabdare pentru bunatatea asta. Minim o luna.

 

INGREDIENTE

  • 2 sunculite intregi (~8 kg)
  • 800 g sare grunjoasa (cam 100 g/kg carne)
  • 2 capatani de usturoi
  • 2 linguri boia
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sunca de casa:

Curatati si zdrobiti usturoiul, iar cu pasta obtinuta frecati bine suncile pe toate partile, apoi puneti-le intr-o oala mai mare si adaugati sarea grunjoasa, dedesubt si deasupra, peste tot.

O data la 2-3 zile intoarceti sunculitele de pe o parte pe alta, iar pe cea de dedesubt o puneti deasupra. Repetati aceasta operatiune timp de doua saptamani. Cu o zi-doua inainte de a le scoate din saramura, presarati-le bine cu boia pe toate partile.

Nu va speriati ca este multa sare, carnea isi ia doar cata sare ii trebuie. Dupa 2 saptamani scoateti sunculitele din saramaura si spalati-le cu apa calduta, apoi agatati-le cu carlige sau cu o sfoara pe o bara la vant, la aer (in curte, pe balcon sau in fata unei ferestre deschise) ca sa se zvante 3-4 zile. N-o sa inghete sunca pentru ca este sarata.

Duceti sunculitele la afumat unde vor sta cel putin 2 saptamani la fum de fag. Vor mai scadea putin in greutate, dar vor castiga mult in gust si aroma.

Cum am ajuns cu sunculitele acasa, dupa ce am scapat de toti cainii care se tineau dupa mine, nu m-am putut abtine sa nu tai  cateva feliute de “degustare”. Yummi-yummi. Nebuneala curata. Le-am pus la aer in camara. Vor fi bune si la vara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sunca de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

DulciuriSiNuNumai 1

08.04.2013, 02:33

cine nu a facut asa ceva nu stie care este gustul adevarat de sunca; e fff buna!

Panacris 1

09.09.2014, 09:19

angib 1

10.02.2015, 03:35

am pus niste slanina la sare si am observat ca lasa destula apa. O tot arunc, nu stiu daca e bine sau nu sa o las. La sunca e la fel?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Pastrama duet