Spuma de fructe reprezinta unul dintre deserturile mele preferate, asa ca nu pot decat sa ma bucur ca e vara. O prepar ori de cate ori am pofta de ceva bun, fin si racoritor, iar rezultatul este de fiecare data impresionant fie ca aleg sa folosesc capsuni, fructe de padure sau visine.
De aceasta data insa am abandonat modul traditional de preparare pe care il stiam si am optat sa incerc varianta irlandeza a acestui desert. Produsul final a iesit delicios!
Pregatire ingrediente: Taiati capsunile cuburi si separati galbenusurile de albusuri. Curatati merele de coaja, scoateti-le cotorul si taiati-le cuburi. Stoarceti lamaia, pregatiti-va fructoza si praful de gelatina si aveti toate ingredientele gata pentru preparare.
Preparare spuma de capsuni cu mere: Puneti merele intr-o oala mare, impreuna cu capsunile (sau cu fructele pe care le folositi), cu 150 ml apa si 40 g fructoza (sau 75 g zahar). Aduceti la fierbere, si lasati sa fiarba 15 minute, la foc mic. Dupa ce au trecut cele 15 minute, luati de pe foc.
In zeama de lamaie, presarati gelatina si lasati-o sa se umezeasca timp de cateva minute, dupa care amestecati usor. Adaugati lamaia si gelatina peste fructele din oala, si mai dati intr-un clocot, amestecand pentru a se dizolva gelatina, dupa care stingeti focul.
Puneti o sita deasupra unui vas si turnati fructele din oala in sita. Pasati fructele, pentru a trece cat mai multa compozitie prin sita. Lasati piureul astfel obtinut sa se racoreasca in vas.
Aruncati ceea ce ramane in sita.
Cat se racoreste piureul de fructe, puneti albusurile de ou in mixer, adaugati restul de 20 g fructoza (sau restul de 40 g zahar) si mixati, mai intai la viteza mica dupa care mariti treptat pana ajungeti la viteza maxima. Albusurile sunt gata cand ati obtinut o crema pufoasa, care nu cade cand intoarceti vasul mixerului cu gura in jos.
Turnati apoi albusul peste piureul de fructe din oala si amestecati usor, pana se omogenizeaza si se integreaza fructele in albus. Puneti apoi spuma de fructe in pahare sau boluri si introduceti-le la frigider minim 1 ora.
Dupa ce s-au racit, scoateti-le, adaugati (daca doriti) frisca si ornati cu fructe pe deasupra. Spuma de capsuni si mere poate fi servita.