Spaghetti all'amatriciana este o reteta simbol al tradiției culinare italiene.
Reteta originala sa născut la Amatrice, un mic oraș de la granița cu Lazio Abruzzo ce prevede strict spaghete și nu altfel de paste. Locuitori orasului tin atat de mult la lucrul acesta incat chiar si pe emblema orașului apare scris "Amatrice, orașul spaghetelor".
De-a lungul timpului, rețeta a fost achizitionata si de catre bucătăria romană, care a schimbat una dintre ingredientele de bază, spaghetele cu pastele.
În trecut, a fost reteta păstorilor săraci și nu se folosea sosul de rosii doar spaghete, șuncă și brânză, nimic altceva.
Dupa descoperirea Americii au sosit si rosiile in Europa.
Ele au fost adoptate imediat in aceasta reteta.
In fiecare an la sfarsitul lui august are loc in provincia Rieti un festival numit Spaghetti all'Amatriciana.
Intr-o tigaie incinsa se pune uleiul si cateii de usturoi. Dupa ce usturoiul a prins o culoare maronie se scoate. Se pune afumatura la prajit ( in cazul in care se doreste picant se adauga si o lingurita de pasta de ardei).
Peste afumatura prajita se toarna sosul de rosii si se lasa la fiert pana se evapora apa si sosul devine mai gros. Se adauga mozzarela.si se amesteca pana se topeste
Se adauga busuiocul si se amesteca.
Spaghetele fierte in prealabil se toarna peste sosul din tigaie si se amesteca usor pana totul se combina.
Se serveste cald si se rade putin parmezan deasupra. Pofta Buna!