Spaghete bolognese reteta traditionala de paste din Italia
Spaghetele Bolognese sunt un fel de mancare italian extrem de popular, care isi are originea in Bologna, un oras din regiunea Emilia-Romagna. Acest preparat este cunoscut pentru combinatia sa savuroasa de paste si un sos bogat, facut din carne, rosii, si o varietate de legume si condimente. Desi reteta poate varia in functie de traditiile locale si preferintele personale, esenta ramane aceeasi: un sos ragu gros, servit peste spaghete.
Cum se prepara Spaghete bolognese reteta traditionala de paste din Italia
Pregatirea legumelor: Incepeti prin a toca marunt ceapa, usturoiul, morcovul si telina. Acestea vor forma baza aromata a sosului.
Sotarea legumelor: Intr-o tigaie mare, incalziti uleiul de masline la foc mediu. Adaugati ceapa, usturoiul, morcovul si telina si gatiti pana cand legumele se inmoaie, aproximativ 5-7 minute.
Gatirea carnii: Adaugati carnea tocata in tigaie si gatiti-o pana se rumeneste, amestecand frecvent pentru a desface bucatile de carne. Daca folositi vin, turnati-l acum si lasati-l sa se evapore cateva minute.
Adaugarea rosiilor si a condimentelor: Adaugati rosiile tocate, pasta de tomate, oregano, busuiocul, sarea si piperul. Turnati supa de vita si amestecati bine.
Fierberea sosului: Reduceti focul la mic si lasati sosul sa fiarba incet timp de 1-2 ore, amestecand ocazional. Sosul va deveni mai gros si aromat pe masura ce fierbe.
Gatirea pastelor: Intr-o oala mare cu apa sarata, fierbeti spaghetele conform instructiunilor de pe pachet pana cand sunt al dente. Scurgeti-le bine.
Servirea: Distribuiti spaghetele pe farfurii si turnati sosul Bolognese deasupra. Presarati Parmigiano-Reggiano ras si serviti imediat cu paine de casa si o salata de rosii. Recomandam si spaghete picante. Pofta buna!
1
Pentru un sos mai aromat, puteti adauga un buchet garni (un amestec de ierburi legate) in sos in timpul fierberii si il scoateti la final.
2
Pentru un plus de savoare, folositi carne de vita cu un continut moderat de grasime, care va contribui la gustul bogat al sosului.
3
Pastrarea resturilor: Sosul Bolognese se pastreaza foarte bine in frigider timp de 3-4 zile si chiar mai bine la congelator, pana la 3 luni. Reincalziti-l pe aragaz la foc mic inainte de a-l servi.