Intrucat tufele de busuioc alimentar din gradina au fost extrem de bogate am decis ca, pe langa nelipsitul busuioc uscat, sa pregatesc si acest sos delicios care se poate folosi la diverse preparate precum cele cu paste, fripturi, bruschete etc.
Ingredientele se pun in blender si se mixeaza pana obtinem o pasta omogena usor fluida.
Sarea si piperul se pun la final pentru a potrivi gustul asa cum place fiecaruia.
Cantitatea de ulei de masline se poate suplimenta in functie de cantitatea de busuioc si de cat de fluid dorim sosul.
Sosul pesto obtinut se poate folosi imediat sau se portioneaza in borcanase mici pe care le capsam si le depozitam in congelator pentru cca 2-3 luni.
1
Pentru aroma mai puternica semintele de pin pot fi prajite usor inainte de adaugare in sos.
2
Pentru pastrare in stare congelata sosul se poate turna intr-o tava pentru cuburi de gheata , il bagam la congelator iar dupa ce ingheata se scot cuburile si se pun intr-o intr-o punga cu inchidere ermetica ce se reintroduce la congelator.
3
Suplimentar se mai poate adauga suc de lamaie, patrunjel sau menta.