Skagenröra este o specialitate suedeza, desi numele vine de la orasul danez Skagen.
Este un sos, grozav de cunoscut si indragit, ce se consuma in fel si chip. A fost una din retetele care le-am invatat de la prietena mea Mioara, in aceasta vacanta de Sarbatori.
Skagenröra se serveste de obicei langa somon afumat sau carpacio de somon (“gravad lax”). Se poate unge si pe paine, sau se poate folosi ca si umplutura la Avocado, alaturi de creveti si somon afumat.
De data asta l-am servit langa peste proaspat.
Am pregatit sosul amestecand ingredientele, am pos cartofii la fiert in coaja si am marinat bucatile de fileu in sare si zahar si le-am lasat la rece 30 de minute. Apoi am infierbantat ulei intr-o tigaie de tuci si am prajit pestele pe ambele parti citeva minute, incepand cu partea cu piele, in asa fel incat sa ramana fraged si un pic lucios in interior. Am fiert cartofii in coaja, i-am curatat, si am servit pestele cu sos si cartofi natur.