De departe sarmalele cu varza proaspătă,sunt preferatele mele.Imi plac mai ales după ce s-au răcit.Au fost perioade când le făceam săptămânal şi tot pofteam la ele.Sarmalele întotdeauna mă vor duce cu gândul la mama mea,pentru că ea face cele mai bune sarmale.
Am pus apa la fiert cu putina sare.In apa clocotita am oparit frunzele de varza doar atât cat sa se înmoaie putin.
Morcovul l-am curatat si l-am razuit.
Carnea de porc am tocat-o.Daca nu sunteti la dieta,e de preferat o carne care are putina grasime.
Ceapa am taiat-o marunt si am prajit-o cu putin ulei.Am adaugat apoi morcovul ras,carnea si orezul. Se lasa pe foc aprox.5 minute,amestecand sa nu se lege de cratita.
Am condimentat cu sare,boia,piper si apoi am pus mararul tocat marunt.
La noi e obligatoriu sa fie mult marar verde la aceste sarmale.
Eeeeiiii acum vine partea care necesita ceva pricepere,înfăşurarea sarmalelor.La noi în casa ,mama este specialista,dar si eu ma descurc binisor,chiar de nu-mi ies asa mititele.
Am pus putina compozitie pe fiecare frunza de varza si am rulat-o având grija sa introduc capetele în interior ca sa nu iasa compozitia.
Frunzele mai mari se rup în doua.
Sarmalutele vor iesi mai mari sau mai mici în funcţie de iscusinţa bucataresei.
Mie nu-mi ies nici asa mari încât sa le leg cu aţa,dar nici foarte mici.
Pentru fiert ,noi folosim neaparat oala de lut si le fierbem în cuptor.
Vor avea un gust minunat astfel.
Pe fundul oalei am pus cotoarele de la frunzele de varza,putin cimbru uscat si marar,apoi am asezat straturi alternative de sarmale si bucati de afumatura.
Deasupra am încheiat cu un strat de varza taiata marunt.
Am amestecat o cantitate de apa suficienta cat sa acopere sarmalele cu sare si suc de rosii.Am pus-o peste sarmale,am acoperit oala cu capacul si am pus la cuptor la foc mic,cam 150 de grade sunt suficiente.
Sarmalele cu varza proaspata fierb destul de repede,cam o ora a fost suficient.
Va trebui sa verificati când suntaproape fierte,dupa care se stinge focul si se mai lasa în cuptor,ele înca vor mai fierbe,oala fiind fierbinte.
Nu trebuie fierte prea mult,altfel vom avea varza á la Cluj,nu sarmale.
Se pot servi cu smântâna dar eu le prefer reci si fara smântâna.
S-aveţi poftă!!!!