Ardeleanca fiind tare-mi mai plac sarmalutele.........
Se pune apa la fiert cu putina sare.Se oparesc frunzele de varza doar atat cat sa se inmoaie putin.
Morcovul se curata si se razuieste.
Se toaca carnea, e de preferat carnea cu putina grasime.
Se curata si se taie marunt ceapa.Se prajeste cu putin ulei,apoi se adauga morcovul,carnea si orezul. Se lasa pe foc aprox.5 minute,amestecand sa nu se lege de cratita.
Se condimenteaza cu sare,boia,piper si se adauga mararul tocat marunt.
Se aseaza putina compozitie pe fiecare frunza de varza si se ruleaza avand grija sa introducem capetele in interior ca sa nu iasa compozitia.
Frunzele mai mari se rup in doua.
Sarmalutele vor iesi mai mari sau mai mici in functie de iscusinta bucataresei.
Se aseaza in oala de lut(speciala pentru sarmale),alternand randurile de sarmale cu bucati de afumatura.
Se mai poate pune pe fundul oalei marar uscat si cimbru.
Se amesteca o cantitate de apa suficienta cat sa acopere sarmalele cu sare,vegeta si suc de rosii.Se pune peste sarmale si se pun sa fiarba la foc mic in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 1/2 ora,dupa care se stinge focul si se mai lasa in cuptor.
Nu trebuie ca sarmalele sa fie fierte de tot cand stingem focul,pentru ca ele isi vor continua fierberea pana cand se raceste cuptorul.