Imi plac foarte mult sarmalele cu varza dulce, nu zic nu, imi plac si cele cu varza murata dar balanta inclina mai mult inspre celelalte. De data aceasta am ales sa fierb o parte din ele in vasul de ceramica Crock Pot, la cuptor. Nici nu pot sa va spun in cuvinte cat de bune au iesit.
Cantitatile sunt pentru toate sarmalele facute, nu doar pentru cele fierte in vas.
Pentru inceput se opareste varza in apa cu sare, otet, cimbru si marar. Aceasta operatiune se poate face inainte cu o zi. Daca folositi varza murata, se trece peste acest pas.
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul sa se infierbante. Se adauga ceapa si se amesteca. Se lasa sa se caleasca fara sa se arda. Se pune pasta de ardei, se amesteca bine, se mai lasa putin dupa care se ia de pe foc.
Se toarna orezul spalat bine si se amesteca. Se adauga carnea, bulionul, boiaua, sare si pier dupa gust. Se omogenizeaza totul bine. Se formeaza sarmalele. Din aceasta cantitate de carne, mie imi ies in jur de 60 de sarmale, mici si mijlocii.
In vasul de ceramica se pune pe fund varza taiata fidea. Se asaza deasupra o crenguta de cimbru (se poate si marar) apoi sarmalele de jur imprejur Pentru a intra mai multe, am ales sarmalutele mai mici, iar ciolanul dezosat taiat bucati mai mici si intercalat printre sarmale. Se toarna putin bulion iar deasupra se acopera cu frunze de varza si se toarna apa cat sa le acopere. Se asaza capacul.
Se pune vasul pe foc pana incepe sa fiarba apa apoi se transfera la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 2 ore jumate.
Inainte cu jumatate de ora, se scoate vasul, se toarna bulionul si se mai lasa la cuptor. Se ia o sarma si se gusta. Daca este fiarta, se scoate vasul din cuptor, daca nu, se mai lasa.
Au iesit niste sarmale bestiale. Pofta buna!
1
Se pot prepara si cu varza murata.
2
Eu folosesc la 1 kg de carne, 200 g orez.
3
Restul de sarmale le-am fiert in oala, pe foc.