Sarmale coapte in dovleac

de ANCA in Mancaruri cu carne, 8 Oct 2009 | 19156 vizualizari

 

Am zis eu ca mor de pofta de cand am vazut reteta pusa de Bucataras, asa ca le-am executat:))

 

INGREDIENTE

  • 500 g cubulete de porc
  • 500 g cubulete de vita
  • 1 varza murata mare
  • 1 dovleac rotund de cca 6 kg
  • 5 linguri orez
  • o ceapa
  • o capatana usturoi
  • 300 ml (o cana) de suc de rosii de casa
  • 300 ml vin rosu
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • o floare de marar uscat
  • 3 foi de dafin
  • 2 linguri cimbru
  • sare, piper
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale coapte in dovleac:

Din carnea si ingredientele mentionate, ne-au iesit cam 50 de sarmale.

Am tocat carnea la robot.

Dovleacului i se taie conic capacul, rotund, apoi se scobeste cu atentie dovleacul, sa nu se sparga, incat sa arate ca o oala, cum au facut Bucataras si Irina.

Intr-o tigaie, am calit usor ceapa, apoi am adaugat orezul si am lasat pe foc cam 2 minute, apoi am adaugat sucul de rosii si am mai lasat pe foc 2-3 minute. Compozitia am adaugat-o peste carne, am pus condimentele(sare, piper, cimbru si usturoiul zdrobit cu clestele) si am amestecat totul, de preferat cu mana pentru o omogenizare perfecta.

Se invelesc sarmalele in varza, apoi trecem la asezat in dovleac.

Pe fundul dovleacului punem mararul, o foaie de dafin si un rand de varza murata tocata, apoi sarmale, sos de tomate (pasta de tomate, cu o cana de zeama de varza si cimbru) si tot asa pana se umple. De-asupra trebuie sa fie un strat de varza. Stropim cu vin rosu, punem capacul si dam la cuptor la 180 grade. Le-am tot incercat dupa 3 ore, sa verific daca varza e inmuiata si carnea facuta bine, si a trebuit sa le mai tin la cuptor, pana la 4 ore jumate, chiar 5...asadar, ni s-a pus rabdarea la incercare, mirosul ne zapacise complet, dar a meritat efortul:)))

Sunt foarte gustoase, dovleacul nu da aroma ciudata si nu schimba gustul clasic de sarmale!

Sunt spectaculoase in caz de aveti musafiri, arata excelent pus pe masa, un dovleac urias plin ochi cu sarmale!:))

TIPS-URI

1

Mie mi s-au parut ca ies prea uscate, cum spunea si Bucataras, dovleacul se comporta ca un burete si absoarbe tot sosul, asa ca din cand in cand mai stropeam cu putin vin rosu si mai adaugam putina apa.

2

Afumatura : se poate pune slaninuta afumata, taiata cubulete, intre straturile de sarmale.

3

Recomand ca dovleacul sa fie pus intr-o tava, in cazul in care ar curge sos sa nu afumati bucataria, sau in cazul in care s-ar putea  crapa sau inmuia fundul datorita timpului indelungat de copt, mai bine sa aiba baza plata, tare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale coapte in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

matilda 1

29.03.2011, 21:27

n-am mancat niciodata fierte in dovleac,cred ca sant bune,voi incerca si eu

deyutzky 1

30.03.2011, 00:23

foarte interesanta ideea

ANCA 1

02.04.2011, 16:10

multumesc merita incercata macar o data!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gratin de vinete, dovlecel si carnat merguez