Astazi 14 iulie este ziua nationala a Frantei.
Franta este tara mea de adoptie din 2001. Sunt frantuzoaica si romanca in acelasi timp :)
Ce sarbatorim pe 14 iulie? Căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceze, s-a produs la Paris într-o zi de marți 14 iulie în anul 1789. Cu toate că fortăreața medievală cunoscută sub numele de Bastilia mai avea doar șapte deținuți, căderea ei în mâinile revoluționarilor parizieni a reprezentat în mod simbolic sfârșitul Vechiului Regim (Ancien régime, în franceză) și începutul Revoluției Franceze.
Predarea închisorii, simbol al tiraniei monarhiei franceze, a zguduit atât Franța cât și restul Europei, ecourile sale ajungând până în îndepărtata Rusie.
Din 1880, 14 iulie este Ziua națională a Franței.
Cu aceasta ocazie, v-am pregatit o reteta usoara si delicioasa de vara, o salata care reprezinta un fel de mancare complet. Este o reţetă frantuzeasca celebra, specifica oraşului francez Nisa (Nice).
Aceasta salată este compusă în mod tradițional din rosii,ardel verde, usturoi, ceapa rosie sau verde fasole verde pastai sau boabe, țelină, fileuri de ansoa, castraveți, ouă fierte, ton, măsline negre, și ulei de măsline
Un gand puternic pentru toate victimele atentatului las de acum un an petrecut la Nisa.
https://blogulluicatalina.blogspot.fr/2017/07/salata-nicoise.html
Preparati sosul vinaigrette, din 3 linguri de ulei de masline, sare, piper si 2 linguri de otet. Puteti pune o lingurita de mustar daca preferati. Amestecati bine.
Puneti ouale la fiert, timp de 10 minute, in apa fierbinte.
Spalati legumele. Curatati sau nu coaja castravetului (nu daca este bio). Taiati-l rondele fine sarati si lasati-l sa lase apa.
Taiati ardeiul in lamele lungi si subtiri.
Curatati ceapa si taiati-o marunt.
Taiati rosiile in rondele, curatati ridichile.
Scurgeti tonul si uscati pe un prosop de hartie fileurile de ansoa.
Asezati pe un platou sau direct in farfuriile individuale.
Puneti pe farfurie foile de salata. Asezati tonul maruntit in mijlocul farfuriei nconjurat de rondele de rosii si castraveti.
Presarati ceapa tocata marunt, asezati ridichile, lamelele de ardei.
Decorati cu ouale taiate in 4, cu capere si cu fileurile de ansoa.
Turnati sosul vinaigrette uniform deasupra.
Serviti.