De obicei, prepar vinetele cu usturoi și maioneză, dar acum, când mi-au mai rămas câteva pachețele cu vinete la congelator, m-am gândit să schimb ingredientele, pentru a face un nou preparat, pentru a experimenta alte gusturi. Cum îmi place smântâna de calitate pe care o cumpăr săptămânal din piață, m-am gândit că aș putea prepara o salată de vinete onctuoasă, fină și plăcută, cu smântână. Cât despre usturoi, el este, de obicei, ingredientul salatei mele de vinete, pentru că folosesc foarte rar ceapa în acest preparat.
Cum vânăta scoasă de la congelator a fost gata coaptă și prepararea salatei a fost rapidă.
Se scoate vânăta coaptă din congelator, cu câteva ore înainte de preparare și se lasă într-o strecurătoare, ca să se scurgă de zeamă.
Când vânăta s-a scurs bine de zeamă, se toacă fin și se pune în bolul pentru salată.
Se curăță doi căței de usturoi, se spală și se răzuiesc pe răzătoarea fină.
Se adaugă în bol: usturoiul răzuit, uleiul de floarea soarelui și smântâna. Se amestecă bine ingredientele și se condimentează, după gust, cu sare și piper.
Se servește imediat, sau mai târziu, la micul dejun, cu roșii.
1
Scoateți din timp vânăta coaptă de la congelator, ca să se dezghețe natural.
2
Pentru dezghețare, puneți vânăta într-o strecurătoare, pentru a se scurge complet de lichid.
3
Dacă vânăta nu s-a scurs complet de lichid, salata va fi apoasă, ceea ce nu este recomandabil.
4
Dacă folosiți vinete proaspete, va trebui să le coaceți mai întâi, să le scurgeți de zeamă și apoi să procedați la fel ca în rețetă, pentru prepararea acestei salate.
5
Răzuiți fin usturoiul. Nu puneți mai mult usturoi, pentru ca salata să nu fie prea iute.
6
Folosiți o smântână grasă, legată, nu una lichidă.
7
Țineți salata la frigider, până ce se termină, ca să nu se acrească.