Ieri am copt vinete sa le pun pe iarna in congelator (cam tarziu, asa pe ultima 100 de m, era sa nu mai gasesc vinete!) si bineinteles ca am facut si salata din 4 dintre bietele vinete, coapte, arse si afumate :)) in gradina, pe foc deschis. Cred ca e una din retetele traditionale romanesti preferate de mine si de ai mei :)
Vinetele coapte bine si mirosind a foc si fum, ca si mine de altfel :)) le-am curatat bine de coaja arsa si apoi le-am tocat f bine.
Ceapa am taiat-o f marunt.
Am facut maioneza din ou (eu fac din ou crud, nefiert): galbenusul cu o lingurita plina de mustar se freaca cu ulei (aprox o cana) incorporat incet, foarte treptat si se drege cu 2 linguri pline de otet de mere (sau 2 linguri de lamaie) si aprox 1 lingurita de sare. Mai mult sau mai putin, dupa gust.
Am amestecat foarte bine vinetele tocate, ceapa marunta si maioneza si le-am servit-o pe felii de paine proaspata cu rosii langa ele pofticiosilor si afumatilor :)) mei baieti (plus una fetita), care inca erau langa foc.
Asa ca o vreme galagia s-a redus la zgomotul focului si sunete de genu: mmmmm, mmmmm, mmmmm.
1
pt salate si cand nu se impune incalzirea lui, eu folosesc ulei presat la rece, e mai bun si mai gustos:)