Salata de varză este foarte sănătoasă, gustoasă, crocantă și răcoroasă! Fiind toamnă, m-am gândit să prepar o salată de varză albă, în stil ardelenesc, cu marar verde tocat, exact cum obișnuia să facă mama mea. În mod normal la salată se folosește un sos vinegreta preparat din: 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de muștar, 3 linguri de oțet, sare și piper (după gust), mixate împreună cu puțină apă. Eu, pentru dressing, voi folosi o vinegreta simplă. Având în vedere că varza albă sau roșie proaspătă, se găsește deseori la piață, salata de varză o putem prepara aproape tot timpul anului. Această salată se poate asocia cu orice fel de friptură, la tavă, tigaie sau la grătar, cu șnițele, chiftele, mâncărică de legume sau doar cu un piure simplu sau cartofi natur.
O variantă rapidă și mai simplă, de salată de varză, ar fi aceea ca peste varză tăiată mărunt să presărăm puțină sare, să amestecăm ușor după care să turnăm puțină apă și oțet, după gust!
Curățăm varza de foile veștede și de cotoare, o spălăm, o scurgem bine după care o tocăm fideluțe, cât mai subțire posibil. Dacă aveți, puteți folosi o răzătoare specială pentru tăiat varza.
Observație: Dacă doriți ca salata să fie mai moale, atunci presărați sare peste varză, frământați bine, lăsați cam o jumatate de oră, după care stoarceți cu mâna, pentru a elimina apa lăsată de varză.
Curățăm și spălăm morcovul după care îl dăm prin răzătoarea mică.
Într-un castron încăpător, amestecăm varza cu morcovul și opțional, puțin mărar verde, tocat mărunt. Presărăm puțină sare și amestecăm ușor, ca să nu se înmoaie prea tare și să rămână crocantă! Eu nu obișnuiesc să pun sare, pun doar puțin piper, după gust.
Preparare vinegreta simplă: O vinegreta simplă se face cu oțet, sare, zahăr și puțină apă. Într-un bol mic amestecăm oțetul, zahărul și sarea cu apă, până ce acestea se dizolvă complet. Dacă vi se pare că nu este suficient de acră, mai puneți puțin oțet și amestecați.
Important: Aveti grija cu sarea dacă ați pus deja la varza din castron!
Turnăm dresingul în castron, peste salată și amestecăm ușor. Deasupra picurăm puțin ulei și presărăm puțin mărar verde, tocat mărunt. Dacă doriți, puteți pudra ușor cu piper și boia de ardei dulce! Ornăm salata cu feliuțe de roșii și este gata pentru servit!
Poftă bună!
1
Dacă nu vă place mărarul, atunci nu mai puneți.
2
Puteți să faceți salata cu sau fără morcov.
3
Varza albă este mai frageda decât cea rosie așa că eu o prefer.
4
Dacă doriți ca salata să fie mai moale, atunci presărați sare peste varză, frământați bine, lăsați cam o jumatate de oră, după care stoarceți cu mâna pentru a elimina zeama lăsată.
5
Salata de varză este gustoasă și peste câteva ore, chiar și a doua zi.
6
Dressingul fiind acid va înmuia varza așa că este de preferat să-l turnăm peste salată doar cu câteva minute înainte de servire, asta dacă vrem ca salata să fie crocantă!