Zilele trecute am făcut o salată de cartofi cu file de hering, care a fost foarte apreciată. Nu numai pentru gustul său bun, sănătos și plăcut, dar și pentru că aspectul său. Modul în care am decorat-o a făcut o impresie deosebită.
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, în apă rece.
Se pregătesc celelalte ingrediente: roșiile se spală și se taie felii, la fel și lămâia.
Se curăță ceapa, se spală și se taie, o jumătate în felii, iar cealalată jumătate, mărunt.
Se spală și se zvântă frunzele de salată.
Când cartofii au fiert, se strecoară de apa fierbinte și se lasă să se răcească. Odată răciți, cartofii se curăță de coji și se taie cubulețe.
Pe un platou se aranjează frunzele de salată de jur împrejur, iar pe mijloc se pun cartofii tăiați cubulețe. Se presară cu sare și cu ceapa tăiată mărunt.
Pe mijlocul cartofilor se pune fileul de hering și de jur-împrejurul lor, feliile de roșie.
Se decorează salata cu măsline și cu felii de ceapă și lămâie, puse de jur-împrejurul fileului de hering, iar apoi se face un dressing din zeama de la o jumătate de lămâie cu uleiul din conservă și se toarnă peste cartofi.
Salata poate fi servită imediat, sau după ce stă 15-20 minute la frigider.
1
Pentru salate, cei mai buni cartofi sunt cei roșii, care fierb bine și nu se sfărâmă, rămân întregi.
2
Folosiți ceapă roșie care are un gust bun și nu este prea iute. În plus, culoarea ei va conta la aspectul salatei.
3
Puteți suplimenta fileul de hering în funcție de numărul persoanelor de la masă și de cantitatea de pește care se găsește în conservă.
4
Folosiți uleiul din conservă, amestecat cu zeamă de lămâie. Este mai bun decât orice alt ulei, pentru că are gustul/sucul peștelui.
5
Este mai bine să serviți salata imediat. În caz contrar, aveți grijă ca ceapa din salată să nu ”împrumute” mirosul său, celorlalte mâncăruri din frigider.