Salata de ardei copți este o rețetă extrem de simplă, delicioasă și care păstrează savoarea și dulceața naturală a ardeilor. Se poate prepara toată vara, de când apar ardeii grași pe piață, până toamna târziu. Dar nici în sezonul rece nu e o problemă deoarece se găsesc în market și mai mult decât asta, salata de ardei gras se poate conserva și pentru iarnă. Este o rețetă la îndemâna oricui, singurul lucru mai migălos fiind coacerea și curățarea ardeilor. Prepararea salatei de ardei copți nu este complicată și cel mai simplu dressing este o vinegreta compusă din oțet, sare, piper si puțin ulei (de preferință de măsline). Eu m-am gândit însă la un sos de roșii cu usturoi. Vă garantez că are un gust nemaipomenit și care vă va face să repetați această rețetă simplă dar și foarte gustoasă! Salata de ardei copți se poate mânca doar așa simplă sau ca și garnitură la o friptură.
Pasul 1. După cum spuneam, cel mai migălos lucru este coacerea și curățarea ardeilor motiv pentru care vom începe cu asta. Spălăm ardeii după care îi punem la copt, pe toate fețele. Acest lucru puteți să-l faceți fie pe o plită cu lemne sau electrică, fie pe o tablă pusă pe un ochi de aragaz sau pe un grătar pe cărbuni sau electric. Eu m-am folosit de grătarul electri din dotare. După ce s-au copt bine i-am pus într-un vas cu capac, să stea cam 5-10 minute, ca să transpire. Aburul format va face mai ușoară operația de decojire! Curățăm ardeii de pieliță, le despicăm puțin vârfurile și îi punem la scurs, într-o strecurătoare.
Observație:Dacă doriți, presărați ardeii copți cu sare și curățarea de pieliță va fi mult mai simplă!
Pasul 2. Pregătim sosul într-un bol în care punem sucul de roșii, usturoiul tocat mărunt sau pisat, uleiul, oțetul și condimentele preferate și le amestecăm foarte bine. Sosul este gata!
Observație: În loc de suc de roșii puteți folosi 3-4 roșii proaspete, mai mari, curățate de semințe și coajă și tocate foarte mărunt!
Pasul 3. Într-o salatiera sau platou punem ardeii copți, așa întregi și ornăm cu sosul preparat anterior și cu verdeață de pătrunjel, tocată mărunt.
Poftă bună!
1
Salata se poate face și cu ardei kapia.
2
Se poate prepara și în cantități mai mari dar să fie consumată în maxim 2-3 zile!
3
La salata de ardei copți puteți folosi și busuioc, dacă vă place.
4
Salata va fi mai gustoasa dacă o lăsați să stea la rece măcar o oră înainte de a fi servită.
5
Serviți salata de ardei copți alături de o friptură cu cartofi sau de vinete coapte, caramelizate la cuptor.
6
Presărați ardeii copți cu sare și curățarea de pieliță va fi mult mai simplă.
7
Dacă nu doriți să lăsați ardeii întregi la salată, puteți să-i despicați în 2-4 bucăți și să îndepărtați cotorul și semințele.
8
La ornat puteți adăuga și mentă nu doar pătrunjel proaspăt, tocate mărunt.
9
În loc de sos de roșii și usturoi puteți folosi ca dressing, o vinegreta compusă din oțet, sare, piper si ulei de măsline.
10
În loc de suc de roșii puteți folosi 3-4 roșii proaspete, curățate de semințe și coajă și tocate foarte mărunt!