Soțului meu îi place foarte mult salata de ardei copți în oțet și în urmă cu ceva timp m-am gândit să o îmbogățesc puțin cu un dovlecel, așa după cum găsisem într-o rețetă decupată pe timpuri, din reviste. De fapt, rețeta din revistă punea accentul pe dovlecei, dar eu am vrut ca ingredientul principal să rămână ardeiul copt. Așadar, am făcut câteva modificări, dar am păstrat rețeta pentru cei care doresc s-o consulte.
Ardeii se spală, se coc uniform pe toate fețele, cu grijă, ca să nu se ardă. Când sunt copți, se presară cu sare și se lasă 15-20 de minute într-un vas acoperit cu capac. După acest interval de timp, ardeii se curăță mai ușor și mai repede.
Dovlecelul se spală, se curăță de coajă și se pune la fiert pentru câteva clocote, în apă cu sare.
În timp ce dovlecelul fierbe, se curăță ardeii și se taie fâșii.
Când dovlecelul a fiert, se scurge de apă și se taie rondele.
În bolul pentru salată se pun alternativ straturi de rondele de dovlecei și de fâșii de ardei copți, după care se toarnă deasupra dressing-ul făcut din: ulei de măsline, oțet balsamic, apă, sare, zahăr, piper, oregano și usturoiul pisat.
Se alege, se spală și se taie fin mărarul, care se va presăra peste salată.
Salata se lasă 1-2 ore la frigider și apoi se servește ca garnitură, cu felii de roșii.
1
În loc de oțet balsamic puteți folosi oțet de vin.
2
Pisați foarte bine usturoiul.
3
Ingredientele trebuie să stea în dressing, ca să ia aroma lui.