Acesta este o Reteta veche de desert - Grau fiert (vechi de sute de ani și îmbunătățit de-a lungul timpului) despre care citim și în operele clasice ale literaturii române. Dincolo, însă, de această referire livrescă, grâul fiert îmi amintește de copilărie, când mămica îl aștepta pe preot în Ajunul Crăciunului, cu masa plină de bucate de post: vărzări (plăcinte cu varză), plăcinte cu dovleac, ștrudele cu mere, învârtită cu nucă, sau cu bostan (dovleac), julfă (sau ”pelincile Maicii Domnului”, cum se numeau în Moldova, căci ”scutece” este un cuvânt mai nou...) și grâu fiert. În afară de aceste preparate, pe masă mai erau: un pahar de vin, fructe și o lumânare aprinsă, în sfeșnic.
Evident, am luat exemplul mămicăi, așa că prepar și eu astfel de bunătăți pentru Ajunul Crăciunului (și nu numai) iar unele rețete au fost postate aici:
https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html
https://www.bucataras.ro/retete/placinte-cu-varza-82156.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-strudel-de-post-cu-mere-stafide-si-visine-85997.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-invartita-moldoveneasca-de-post-cu-dovleac-85135.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-invartita-cu-nuci-si-dulceata-de-caise-85180.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-cu-dovleac-de-post-84984.html
A mai rămas să prezint rețeta de grâu fiert, care nu este colivă, cum ar crede unii. Se face cam din aceleași ingrediente de bază, dar este mai moale, mai puțin scăzut și se îmbunătățește cu: nuci, stafide, fructe confiate, coajă răzuită de lămâi și de portocale, esențe aromatice...
La origini, grâul fiert a fost îndulcit cu miere, după cum i-a sfătuit pe credincioși episcopul Eudoxie al Constantinopolului, avertizat în vis de către Sfântul Teodor. Romanii, la ordinul Împăratului Iulian Apostatul (361-363) au stropit toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, iar credincioșii au fost sfătuiți, așadar, să nu se atingă de aceste bucate murdărite, ci să mănânce grâu fiert îndulcit cu miere.
De mult timp se folosește grâu decorticat (arpacaș) pentru că fierbe mai ușor și mai bine. În zilele noastre, grâul fiert se îndulcește de obicei cu zahăr, iar decorul este vesel, nu cernit, deoarece Postul Crăciunului este un post al bucuriei, pentru că ni L-a adus pe Fiul Domnului.
Reteta veche de desert - Grau fiert
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert
Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Când grâul începe să se umfle și apa din vas scade puțin, se adaugă zahărul și se mai lasă la fiert, la foc mic supravegheat (ca să nu se prindă de fundul vasului) încă 5-6 minute, până ce se constată că este fiert. Grâul fiert nu trebuie scăzut tare, trebuie să fie mai moale.
Atunci se ia vasul cu grâu de pe foc și se lasă la răcit, dar se mai amestecă în el, din când în când.
În timp ce grâul fierbe se rumenesc nucile în cuptor și se taie mărunt. Se lasă câteva jumătăți de miez de nucă, pentru decor.
Când grâul s-a mai răcorit, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele și coaja de lămâie și de portocale. La urmă se adaugă esența de rom și se omogenizează.
Grâul astfel preparat se pune în boluri și se decorează cu miez de nucă și fructe confiate.
Se servește rece și se păstrează la frigider.
Tot in Ajunul Craciunului pregatim si Turte cu julfa si nuci, strudele de post cu mere si Cornulete fragede cu bors
1
Grâul fiert nu trebuie să fie lăsat neapărat la înmuiat, pentru că nu trebuie scăzut foarte tare, precum coliva.
2
Supravegheați grâul care fierbe la foc mic, mai ales spre sfârșitul preparării, când scade puțin apa, ca să nu se lege prea tare și să nu se prindă de fundul vasului.
3
Nu fierbeți grâul prea mult. Boabele trebuie să fie fierte, moi, dar întregi. Fierberea fără măsură poate transforma grâul în terci.
4
Dacă apa a scăzut mult și grâul nu este încă fiert, puteți adăuga puțină apă caldă. Nu uitați: grâul fiert nu trebuie să fie foarte scăzut.
5
Este bine să prăjiți nuca, pentru că pe ea pot ajunge microbi de pe coji.
6
Nu adăugați mirodeniile, decât după ce grâul s-a mai răcorit.
7
Decorați cum vă place.