Reteta Pilaf cu urzici, reteta gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru perioada postului
Pilaful cu urzici este o rețetă ușor de pregătit în Postul Paștilor și nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este încă destul de rece și nu prea s-au făcut. Am avut însă noroc că am găsit la piață, așa că m-am gândit să fac un pilaf cu urzici, de post!
Ingrediente pentru Reteta Pilaf cu urzici, reteta gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru perioada postului:
Cum se prepara Reteta Pilaf cu urzici, reteta gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru perioada postului:
Într-un vas potrivit, punem apă la fiert, cu puțină sare. Curățăm urzicile și le spălăm în apă rece, din mai multe ape. Scoatem urzicile cu o unealtă de spumuit sau cu mâna (pentru ca eventualele impurități să rămână la fundul vasului) și le punem în apa fierbinte, ca să dea câteva clocote (fără capac ca să rămână verzi!). Le scoatem cu unealta de spumuit și le punem la scurs până ce se răcesc. Când s-au răcit, le tocăm mărunt iar dacă nu sunt prea mari, putem să le lăsăm și întregi. Păstrăm apa în care au fiert urzicile deoarece vom folosi din ea, pentru fiert orezul.
Între timp alegem orezul și-l spălăm în apă rece, pentru a îndepărta amidonul în exces! Eu obișnuiesc să-l mai las cca 5 minute în apă rece, la înmuiat. Astfel bobul de orez se va umfla și va vierbe mult mai repede! Strecurăm orezul. Punem 3 căni din apa în care au fiert urzicile și când dă în clocot adăugăm orezul și-l lăsăm să fiarbă cam 5-7 min. Când orezul este aproape fiert, îl strecurăm (eventual clătim cu apă rece dacă nu ne place să fie lipicios).
Curățăm ceapa și morcovul și le spălăm bine. Ceapa tăiată mărunt o călim împreună cu usturoiul pisat, doar pînă ce se înmoaie și devine ca sticla. Dăm morcovul prin răzătoarea mare și-l sotăm împreună cu ceapa și usturoiul, cca 5 minute. Eu nu am mai pus și pătrunjel rădăcină.
Într-un vas potrivit, punem mixtul de ceapă, usturoi și morcov împreună cu orezul și o cană din apa în care au fiert urzicile și lăsăm să fiarbă la foc mic, cel mult 5 minute (deoarece toate ingredientele sunt aproape gătite și trebuie doar să se omogenizeze). Când sunt gata, adăugăm urzicile și verdeața și mai dăm un clocot. Asezonăm cu sare, piper și eventual boia de ardei, după gust. Oprim focul și punem capacul deoarece orezul se va mai umfla în aburii din vas.
Pilaful cu urzici se servește atât cald cât și rece. Poftă bună!
Delicioasa este si reteta de Orez cu urzici la cuptor , dar reteta de Pate de urzici este unul din cele mai bune pateuri vegetale facute si testate de mine.
Va recomandam si reteta de Urzici cu usturoi si hrean
1
Pilaful se servește atât cald cât și rece.
2
Puteți folosi leurdă în loc de usturoi, dacă aveți și vă place.
3
Folosiți 1 legătură de ceapă verde și pilaful va fi mult mai gustos.
4
Puteți să puneți sau nu, boia de ardei (dulce sau iute).
5
Dacă vă place, puneți atât mărar cât și pătrunjel verde, tocate mărunt.
6
Nu strecurați urzicile deoarece riscați să rămână nisip sau alte impurități printre ele! Folosiți mai degrabă o unealtă de spumuit și impuritățile vor rămâne la fundul vasului.
7
Pilaful cu urzici poate constitui o bună garnitură la friptură, dar nu mai e de post!