Asta e un cadou dulce intarziat, trebuia sa fie saptamana trecuta pe 11 feb. Dar cum nepotul meu cel mic, acum si el mare, era in sesiune, prima lui sesiune, n-am avut cum sa-i trimit tort. Asa ca l-am executat azi ca maine sa-l savureze cu colegii lui sau cu cine vrea el. La multi ani, Paul ! Felicitari pentru notele la examen, tine-o tot asa.
Pentru Reteta de tort cu crema de vanilie cu unt si krant sunt necesare urmatoarele ingrediente: oua, zahar, ulei, faina, lapte, unt, nuca.
Iata cum se prepara Reteta de tort cu crema de vanilie cu unt si krant
Blat : Fiind un blat foarte pufos am ales sa fac 3 blaturi individuale, sa n-am batai de cap cand sectionez. Asa ca am ales sa fac blaturile pe rand intr-o forma de silicon cu diametrul de 20 cm. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile impreuna cu uleiul si colorantul le-am mixat 2-3 min, apoi cu ajutorul unui tel para le-am incorporat in bezea, la final am incorporat faina si praful de copt, cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu ulei, am pus compozitia in forma,am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand incepe sa se rumeneasca frumos si se desprinde de marginea formei. Trebuie atentie ca se coace foarte repede nefiind un blat inalt. Am scos forma din cuptor, am scos blatul din forma pe o hartie de copt si l-am lasat la racit. Asa am procedat de inca doua ori.
Sirop : Apa impreuna cu zaharul le-am pus la fiert, dupa ce a dat in 2-3 clocote, am stins focul si am adaugat esenta de vanilie. Am lasat sa se raceasca bine.
Crema : Intr-un castron de inox am pus cele 6 galbenusuri, am adaugat sarea, zaharul si amidonul si am mixat cateva minute. Laptele impreuna cu esenta de vanilie l-am pus sa se infierbante, apoi l-am incorporat in galbenusuri, amestecand bine. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana am obtinut o budinca groasa. Am luat castronul de pe baia de abur, am asezat folie alimentara deasupra budincii si am lasat-o sa se raceasca bine.
Untul moale l-am mixat pana a devenit spumos, apoi am luat cate o lingura din budinca racita si am incorporat-o in unt, mixand la viteza mica . Am procedat asa pana am incorporat toata budinca.
Krant : Am pus intr-o cratita cu fund dublu zaharul sa se caramelizeze, apoi am adaugat nuca prajita, am amesteca bine, dupa care am rasturnat amestecul pe o coala de hartie de copt, am aplatizat bine amestecul si l-am lasat sa se raceasca. Dupa ce sa racit am maruntit bucatile de krant cu ajutorul unui sucitor.
Asamblare : Am pus primul blat pe un platou, l-am insiropat, nu foarte mult, apoi am intins o parte din crema, peste crema am presarat krant maruntit, apoi am asezat al doilea blat insiropat, am intins crema peste si am presarat krant maruntit. Am asezat si ultimul blat insiropat, am imbracat tortul in crema, am ornat tortul cu crema ramasa si l-am imbracat in krant. Din punctul meu de vedere este o combinatie perfecta, dar cum gusturile nu se discuta, las degustatorii sa se pronunte.
Vezi si reteta de Tort Egiptean.