Cupola ninsa de ciocolata

de Lavinia in Torturi, 2 Mar 2013 | 8410 vizualizari

 

Nu arata chiar a cupola ca nu am avut un castron/forma cu fund asa rotund dar a iesit delicioasa.O aveam de mult in plan si iata ca i-a venit si ei randul...
Sursa:Laura Sava.

 

INGREDIENTE

  • Blat:(20 cm diametru)
  • 4 oua
  • 180 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri ulei
  • 120 g faina
  • 35 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sirop:
  • 2-3 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 1 fiola rom
  • Crema:
  • 300 ml frisca lichida
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • Decor:
  • 200-250 ml frisca lichida
  • 1 zahar vanilat
  • cacao
  • ciocolata rasa
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cupola ninsa de ciocolata:

Pentru blat: Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare,apoi adaugam zaharul amestecat cu zaharul vanilat si mixam in continuare 10 minute. Adaugam uleiul lingura cu lingura si galbenusurile. Amestecam faina cu praful de copt si cacaua,o cernem de 2 ori apoi o adaugam lingura cu lingura in amestecul de oua amestecand usor de sus in jos pentru a nu se lasa compozitia. Tapetam o tava cu unt si faina(20 cm diametru) si coacem blatul in cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii. Il scoatem din forma si il lasam la racit la temperatura camerei. Il taiem pe 3 nivele pe orizontal.

Pentru sirop: Punem zaharul la caramelizat pana prinde o culoare maronie nu foarte inchisa. Il stingem cu apa (cu mare atentie) si lasam pe foc pana se topeste complet zaharul. Il lasam la racit si adaugam romul.

Pentru crema: Punem frisca si ciocolata pe baie de aburi amestecand continuu pana se topeste ciocolata. Lasam la frigider minim 3-4 ore.(pana se intareste bine). Adaugam untul si o mixam bine pana rezulta o crema fina si delicioasa.

Asamblare: Tapetam un vas/castron cu fund rotund cu folie(eu nu am avut). Adaugam primul blat,1/3 din sirop si 1/2 din crema. Acoperim cu al 2-lea blat,1/3 din sirop si restul de crema. Adaugam si ultimul blat ,restul de sirop si dam la rece pentru minim 4 ore. Rasturnam cupola pe platoul pe care o servim(punem platoul peste vas si intoarcem invers) si indepartam folia.

Mixam frisca impreuna cu zaharul vanilat. Ornam cupola cu frisca dandui un aspect cat mai valurit. O pudram cu cacao si ciocolata rasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cupola ninsa de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de fructe de padure si caramel