Anul asta m-am rasfatat din plin cu zmeurica, a fost darnica, mi-a soptit ca m-a rasplatit ca am avut grija de ea. Pe langa dulceturi, piureuri, bagat la congelator pentru viitoare prajituri, am zis sa fac si niste sirop, un fel de sirop nectar. Am ales sa dau prin sita zmeura fiarta si sa folosesc la maxim siropul si pulpa fara samburi din zmeura.
Pentru Reteta de sirop-nectar de zmeura sunt necesare ingredientele: zmeura, zahar si apa.
Iata cum se prepara Reteta de sirop-nectar de zmeura ( reteta cu nr 999 de dulcegarii)
Partea cea mai obositoare a fost culesul zmeurei, mai ales ca am cules-o dupa o ploaie torentiala, cine zice ca e scumpa zmeura pe piata habar nu are cum e sa o ingrijesti si sa o culegi.Dupa ce am cules zmeura ( n-am mai spalat-o ca era deja spalata d ela ploaie) am pus-o intr-o oala, am pus apa cat sa treaca de un deget peste zmeura. Am pus oala pe foc si am lasat-o s ate-a in 2-3 clocote, apoi am lasat sa se raceasca. Dupa ce s-a racit am bagat blenderul si am pasat bine zmeura, apoi am trecut-o printr-o sita deasa ( un fel de munca de sisif dar cu finalizare). Peste amestecul obtinut ( 2,8 Kg ) am pus 2 kg de zahar si inca 300 ml apa rece si am pus sa fiarba, la inceput la foc iute, apoi la foc domol, din cand in cand am incercat sa vad cam cat de mult s-a legat , pe o farfurioara am luat din amestecul de pe foc si am lasat sa se raceasca. Aici fiecare lasa sa scada cam cat vrea de mult sau de putin, e la alegere. Eu l-am scazut un pic mai mult, de aceea am zis ca e un fel de sirop nectar. Am avut grija sa adun spuma formata, sa ramana un sirop curat. Cand am considerat ca e suficient de legat pentru pretentiile mele, l-am turnat in sticle bine spalate si uscate, am strans bine capacele si am invelit sticlete intr-un pled, am lasat sa se raceasca pana a doua zi, apoi le-am depozitat in beci si urmeaza sa ne delectam cu un sirop cu gheata numai bun sa mai tempereze canicula asta.
Vezi si reteta de Sirop de visine.