Mai sunt câteva săptămâni până ce verdețurile aromate și gustoase vor învada piețele și până atunci m-am gândit să postez această rețetă, făcută în urmă cu mai mult de un an, în așteptarea acestora.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
Pentru Reteta de bors de cartofi, cu multa verdeata si smantana sunt necesare ingredientele urmatoare: radacinoase, ceapa, cartofi, rosii, marar, loboda, bors.
Iata cum se prepara Reteta de bors de cartofi, cu multa verdeata si smantana
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Din când în când se culege spuma care se formează la suprafața oalei.
Se curăță cepele, se taie mărunt și se călesc ușor, până ce se transparentizează. Roșiile se spală, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapă călită, iar la urmă, cine dorește, poate adăuga usturoiul spălat și tăiat mărunt. Se ia tigaia de pe foc când apa lăsată de roșii a scăzut.
Se curăță cartofii se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, atunci când acestea sunt fierte pe jumătate. După două-trei clocote se adaugă ceapa călită cu roșiile tăiate cubulețe și se mai lasă oala pe foc încă două trei clocote.
Se adaugă borșul, se condimentează după gust cu sare și piper și la urmă, după ce se oprește focul de la aragaz, se adaugă verdețurile, spălate, zvântate și tăiate mărunt.
Se pune capacul pe oala cu borș și se lasă 10-15 minute, după care poate fi servit. Cine dorește, poate adăuga smântână. Fără smântână, borșul este de post.
Vezi si reteta de Ciorba de loboda cu stevie.
1
Folosiți cartofi roz care nu se sfărâmițează ușor la fierbere.
2
Mai întâi fierbeți rădăcinoasele pe jumătate, după care adăugați cartofii tăiați cubulețe.
3
Adăugați verdețurile, spălate și mărunțite, după ce ați luat oala de pe foc.
4
Înainte de servire, lăsați borșul ”să se odihnească” timp de 10-15 minute.
5
Cine dorește, poate adăuga smântână în acest borș.