Ratatouille este de fapt o tocana de legume, iar numele ii provine din Franta. Sunt multe bucatarii care au propria lor versiune de tocana de legume si propria lor denumire...la noi se stie de "Ghiveci de legume".
Pentru ratatouille: se curata legumele apoi se spala. Se taie in cuburi mai mari vinetele si dovleceii, morcovii in rondele, ceapa in cubulete, ardeii in fasii de marime medie. Se pun 1-2 linguri ulei de masline intr-o tigaie tip wok sau o tigaie mai mare, se lasa sa se incinga uleiul, se adauga vinetele taiate cuburi, se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit. Se calesc la foc iute pana capata putina culoare si se inmoaie putin. Se pun separat vinetele calite intr-un castron. Procedam la fel si cu dovleceii. Adaugam din nou 1-2 linguri ulei de masline in tigaie, lasam sa se incinga si adaugam ceapa. Cand s-a inmuiat si a devenit translucida adaugam ardeii si morcovii. Calim totul la foc iute pentru 2-3 minute. Adaugam rosiile taiate cuburi, calim alte 2 minute, adaugam concentartul de rosii, un praf de sare si piper, amestecam si punem toate legumele calite peste vinete si dovlecei. Amestecam usor si transferam totul intr-o tava termorezistenta unsa cu putin ulei de masline. Dam tava la cuptorul incins la 190 grade pentru 15 minute.
Pentru medalionul de vitel: este nevoie de carne tanara de vitel taiata in bucati nu foarte mari. Se ia fiecare bucata in parte si se leaga cu ata de bucatarie. Ideea este ca bucata sa-si pastreze forma in momentul gatirii...se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat, se stropeste cu ulei de masline si se lasa sa se odihnesca 10-15 minute. Se incinge o tigaie tip gril, se pun bucatile de carne in tigaie, se prajesc pe toate partile atat cat sa obtinem crusta si urme de gril. Se pun bucatile de carne intr-o tava si se dau la cuptorul incins la 190 grade pentru 10-15 minute. Cand sunt gata se indeparteaza ata, se pun pe farfurie si se servesc cu legume le calde. Sa va fie de folos!!
1
este important ca legumele sa nu fie gatite mult, trebuie sa-si pastreze forma, sa nu devina "flescaite"
2
carnea nu se tine mult in cuptor, maxim 15 minute, ea este oricum foarte frageda...