Rasturnata cu pere

de Xandrinne in Prajituri, 4 Sep 2011 | 3517 vizualizari

 

Luna aceasta gatim cu pere si vinete. Asa ne indeamna Betty, cea care gazduieste luna aceasta Provocarea lunii septembrie Dulce Romanie.

 

INGREDIENTE

  • 2 pere
  • aprox. 100 g unt
  • 6-7 linguri zahar
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • un praf de sare, esenta de vanilie
  • 140 g faina
  • 10 g cacao
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 g crema de branza Philadelphia+2-3 linguri zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rasturnata cu pere:

Tai perele in doua, scot casuta samburilor si le feliez destul de subtire; ung o cratita cu unt, presar 4 linguri de zahar, asez feliile de pere (dupa cum mi-a venit), mai presar deasupra 3 linguri de zahar si imprastii peste pere restul de unt taiat bucatele.

Introduc vasul cu pere in cuptor si ma apuc de blat. Eu am lasat vasul in cuptor cat m-am jucat cu blatul dar a fost prea mult, ca timp; cam 15-20 minute ar fi suficient, cat sa se inmoaie perele un pic si sa se formeze siropul. Cum am lasat vasul ceva mai mult in cuptor nu am avut asa mult sirop...

Mixez ouale cu un praf de sare, cu zaharul si esenta de vanilie 20 de minute, timp in care ouale isi maresc volumul si se deschid la culoare. Adaug apoi in reprize faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de jos in sus.
Compozitia aceasta o torn peste perele care plutesc in sirop, nivelez si introduc vasul iar in cuptor, pentru alte 25 de minute. Pentru siguranta fac un test al scobitorii. OK!!
Scot cratita din cuptor, asez deasupra ei platoul de servit, apuc cratita de torti concomitent cu marginile platoului si cu o miscare ferma (indelung studiata :)) ) intorc ansamblul astfel format cu fundul in sus.
V-au ramas in urma cateva felii de pere? Nu-i nimic. Le extrageti din cratita si le asezati peste blat (daca lasam cratita cu pere mai putin in cuptor, la inceput, nu cred ca mai aveam surprize).

Ma simt nevoita sa prepar repede un sirop; am mai insiropat putin blatul, la noi si asa asta e vrerea poporului: blat insiropat cat se poate :)


Bat frisca (cam prea mult, nu stiu ce am avut la prajitura asta... inclusiv am dat sa scot cratita fierbinte din cuptor fara manusi, mi-am dat seama... hmmm... destul de repede).
Separat, mixez crema de branza cu zaharul pudra si apoi o incorporez in frisca.
Asez frisca peste rasturnata mea, cat mai neglijent posibil.

Decorez cu frunze de menta si cu niste sticsuri invelite in ciocolata.
Bonus: stropesc prajitura cu putin sirop de zmeura, home made (destul de bine inchegat).

Daca ti-a placut reteta noastra "Rasturnata cu pere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu pere si mere