Cartofii se spala cu buretele de sarma, se ung cu ulei de masline, se dau cu condimente si se pun in folie de aluminiu strangandu-se la gura ca pe un sac. Se pun la cuptorul incins pentru vreo ora si jumatate la foc foarte mic pentru a se patrunde bine.Intre timp se prepara sosul de usturoi. Se pune in blender painea, galbenusul, mustarul, otetul , sarea si usturoiul pisat. Se mixeaza adaugandu-se cate 1-2 linguri de ulei. Cand este gata maioneza se pune cate putin din smantana si se amesteca cu lingura de lemn.Se spala rapid rasolul in apa rece si se sterge bine cu un servet de bucatarie. Se condimenteaza si se stropeste cu ulei de masline. Se freaca bine cu mana si se lasa la frigider pentru cateva ore pana se va prepara. Se taie pe lung rasolul in trei fasii mai subtiri dar nu pana la capat. Carnatul se va fixa cu scobitori la mijloc de partea in care sunt prinse cele trei fasii. Intre ele se vor aseza frunze verzi de ceapa, se fixeaza bine cu scobitori si se impleteste. Se pune pe gratarul foarte bine incins. Se intoarce pe toate partile chiar si lateral pentru a se patrunde bine. Ceapa se va arde putin dar ii da un gust deosebit. Cu cat se tine carnea impreuna cu condimetele pentru mai mult timp cu atat este mai delicioasa. Crtofii copti se taie in doua pe lung si se aseaza fiacre jumatate cu fata in jos pe o bucata folie de aluminiu. Se impacheteaza folia si se intoarce invers. Se strange la margini ca pe o bomboana de pom, se face un x cu cutitul in folie si apoi se apasa un pic pe fundul cartofului pentru a iesi deasupra si a avea un aspect placut. Se serveste gratarul cu cartofi si sos de usturoi.
Pofta buna