Quiche Alsacienne

de Lia_ in Aperitive / Garnituri, 7 Noi 2013 | 11081 vizualizari

 

Nu o spun formal, este cel mai bun preparat ca fel principal pe care l-am mancat in ultimele luni. Am rasfoit si reteta Quiche Lorraine a Juliei Child dar m-am oprit asupra variantei e-retete.ro si nu regret deloc. Scriu reteta originala si in paranteza asa cum am reformulat-o eu. Adica ingrediente degresate, asta n-a redus savoarea cu nimic.

 

INGREDIENTE

  • CRUSTA (pate brisee)
  • 150 gr faina
  • 120 gr unt rece (40% grasime am pus)
  • 4 linguri apa rece
  • UMPLUTURA
  • 100 gr sunculita afumata sau bacon, kaizer, etc. (am inlocuit cu pastrama de pui slaba)
  • 1 ceapa micuta
  • 100 gr cascaval Gruyere, Emmentaler etc. (am inlocuit cu 80g branza de capra si 20g cascaval)
  • 150 gr smantana acra (am folosit una degresata 12%)
  • 2 oua
  • sare, piper, nucsoara
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Quiche Alsacienne:

Puneti untul si apa in congelator pentru 15 minute. In robot puneti faina, un varf de lingurita de sare si apoi untul rece taiat cubulete.  Eu am omis sa pun paletete de aluat dar a fost in regula si cu cutitele. Dupa cateva impulsuri devine nisipoasa.  Adaugati apa, lingura cu lingura.  Aluatul trebuie sa se adune sub forma de bila in robot. Este un aluat foarte lipicios. Cu mainile reci (tineti-le sub apa rece la robinet) rasturnati aluatul pe folie de plastic, dati-i forma de disc si aplatizati-l cat de tare puteti.  Dati la frigider minim 30 minute, eventual 20 minute si la congelator (din acest timp). Puteti folosi pate brisee cumparat, daca gasiti dar nu e nici o filosofie ca sa il preparati.

Cat sta aluatul la frigider, taiati sunca fasiute sau cubulete.

Intr-o tigaie (fara adaos de grasime) prajiti sunculita la foc mic pana devine crocanta. Scoateti-o pe servetele de bucatarie sa se scurga excesul de grasime. Caliti ceapa taiata julienne fara a o arde. Radeti branza. Bateti bine ouale si amestecati cu smantana.

Pregatiti o tava ca de tarta cu pereti de minim 4cm inaltime sau o oala cu pereti grosi. Pe fundul oalei am pus hartie de copt. Ca sa taiati hartia perfect rotunda procedati astfel: taiati un patrat cat diametrul cercului (20-22), pliati pe jumatate si tot asa pana obtineti un triunghi ca in poza.
Taiati drept capatul lat pe dimensiunea medianei celei mai mici. Cand desfasurati, aveti un cerc perfect.  Ungeti peretii oalei cu ulei si asezati hartia pe fundul oalei. Infainati din abundenta blatul de lucru si sucitorul. Intindeti crusta intr-o foaie rotunda si cu diametrul mai mare cu putin de 25 cm.  Rulati-o pe sucitor. Chiar daca se mai lipeste si deformeaza o aranjati cu degetele in oala astfel incat blatul sa fie ridicat cu vreo 4 cm pe pereti. Cu ajutorul unei farfurii decupati din foaie un cerc de diametru 25 cm.  Asezati cercul de aluat in tava (oala) pregatita. Asezati peste aluat sunculita prajita si ceapa.
Presarati peste sunculita branza razuita.

Puteti face quiche lorraine fara branza. In acest caz la amestecul urmator de smantana-oua folositi 225 gr smantana si 3 oua. Bateti ouale bine si adaugati smantana si condimentele. De sare n-a mai fost nevoie. Dati la cuptor, la 180C, pentru 35 minute, mai lasati daca nu este rumenita. Eu doua minute am rumenit-o sub grill mutand tava pe cea mai de jos treapta.

Lasati sa se racoreasca apoi feliati. Este foarte buna si rece sau reincalzita.

Sa va fie de folos

TIPS-URI

1

Pentru o tava cu pereti inalti si diametrul de 20cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Quiche Alsacienne" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciupercute umplute