Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se curata cartofii de coaja si se taie in bucati potrivite. Se fierb in apa cu sare impreuna cu lamaia, 12 minute.
Se indeparteaza frunzele de rozmarin de pe 2 crengute si se adauga in vasul unui mojar, impreuna cu sare si piper si se transforma totul in pasta. Se amesteca cu ulei si se unge puiul cu aceasta.
Se decojesc morcovii si se taie ceapa in 8 bucati. Se adauga cojile de morcovi si ceapa intr-o tava si se aseaza puiul deasupra, cu pieptul in jos.
Se taie morcovii in batoane de 3 centimetri si se amesteca cu un cub de unt intr-un vas mic, potrivit pentru cuptor. Se adauga coaja si sucul de portocala, cimbrul, sare si piper si se acopera cu folie de aluminiu.
Se scurg cartofii de apa si se scutura usor. Se indeparteaza lamaia si se inteapa din loc in loc cu o furculita, apoi se introduce in cavitatea puiului.
Se transfera puiul in cuptor si se coace 1 ora si 20 de minute, intorcand-ul cu pieptul in sus dupa 40 de minute.
Se amesteca cartofii cu ulei de masline, sare, piper si frunzele de rozmarin ramase. Se zdrobesc cateii de usturoi cu latura unul cutit si se adauga peste cartofi. Se amesteca bine si se transfera in tava, langa morcovi.
Se introduce tava in cuptor, sub pui si se gatesc o ora, intorcand cartofii din cand in cand.
Se indeparteaza puiul din tava si se lasa la odihnit, acoperit cu folie de aluminiu si prosoape.
Cartofii si morcovii se lasa in continuare in cuptor.
Se indeparteaza grasimea din tava in care a fost gatit puiul, lasand ceapa si morcovii. Se aseaza tava pe aragaz, la foc mediu, se adauga faina si 600 de ml de apa fierbinte si sucul de la puiul care se odihneste.
Se amesteca frecvent pana se ingroasa si prinde o culoare bruna. La final, se adauga Madeira sau vinul, sare si piper, daca mai este nevoie. Se trece printr-o sita si se pastreaza intr-un bol, pentru servit.
Se fierbe mazarea in apa cu sare, 4 minute, se scurge de apa si se amesteca cu restul de unt si sare.
Se serveste puiul impreuna cu sos si legume.