De cand imi doream sa experimentez aceasta mancare …..imi lipsea doar ceaunul de fonta . Nu am reusit o fac la foc de lemne dar va anunt ca a iesit extraordinara si asa .
Nu am avut o reteta anume in minte si am pornit din nou sa experimentez ceva inedit.
Preparare : spalam bine puiul, il decupam in bucati mici si le spalam apoi ica o data si pe acestea cu apa rece. Stergem fiecare bucata de carne bine cu un servet de hartie absorbant ( daca nu este carnea uscata nu se rumeneste frumos , secret aflat de mine ) , le condimentam apoi pe toate cu sare, boia si ierburile aromate maruntite ( salvie si maghiran de la congelator am pus eu , nu se compara la aroma cu cele uscate. Daca aveti ocazia cumparati proaspete si puteti la congelator iarna) si le lasam la rece pret de o ora.
Dupa o ora punem ceaunul la incins si adaugam uleiul si bucatile de carne, nu punem apa ci le lasam asa sa se rumeneasca pret de cateva minute.
Dupa cateva minute asezam capacul si lasam ceaunul la foc mic pentru 10 minute, amestecand din cand in cand cu o spatula de lemn. farmecul este ca vasul acesta permite sa se gateasca fara adaus de apa, carnea se inabuseste asa si lasa ea sos. Dupa 10 minute adaugam berea si lasam sa mai fiarba la foc mic inca 10 minute. Nu stiu daca ati gatit fripturi cu bere dar va spun ca ies excelente, nu ramane gust de bere, alcoolul se evapora ….dar fragezeste carnea intr-un mod special, merita sa testati o data.
Intre timp pregatim legumele ce vor avea sa insoteasca puiul in ceaun.
Scoatem apoi carnea cu o spatula, este deja rumenita si frageda , si o lasam putin sa se odihneasca pe un platou .
Dupa ce am scos carnea adagam in uleiul din ceaun legumele( ceapa si ardeii ) taiati fideluta si lasam sa se caleasca putin. Punem apoi si trei rosii decojite taiate marunt , pasta de ardei iute si lasam la foc mic .
Le lasam cu capac pret de cateva minute si apoi adaugam bucatile de pui. Amestecam cu grija sa se patrunda de sos. Este momentul ca usturoiul sa intre in scena si zdrobit marunt se alatura bucatelor din ce au care miros mai mult decat imbietor….Mai lasm un minut- doua sa se patrunda putin si adaugam verdeata maruntita . Punem capacul sa lasam aromele sa povesteasca pana asezam noi masa .
A fost o mancare extraordinara, o recomand cu cea mai mare caldura, cred ca se poate face foarte bine si cu carne de miel sau porc. Mi-a adus aminte ca cele mai bune sunt lucrurile simple si vechi la origini care nu ne inseala niciodata asteptarile.