Sunt foarte incantata si onorata sa fac parte din aceasta provocare lansata de Delikat pentru noua gama de produse cu ingredientele 100% naturale.
Cei dintre voi care sunteti familiarizati cu stilul meu de gatit si retetele postate pe site, stiti ca, de obicei, evit sa folosesc mixuri de condimente din comert si ca aleg sa le pregatesc acasa. Unul dintre motivele pentru care fac acest lucru este ca, in general, amestecurile de condimente din comert pe care le-am intalnit au ingrediente ascunse precum zahar, potentiatori de aroma sau alti aditivi alimentari.
De aceea, sunt foarte incantata de noua gama Delikat pentru ca acestea contin ingrediente autentice, de cea mai buna calitate. Astfel, alegand produsele din noua gama Delikat salvez timp si spatiu in bucatarie!
Am decis sa folosesc pentru aceasta reteta Delikat-Condimetele pentru gratar. Carnea este deosebit de frageda si aromata, iar contrastul dintre condimente si sucul de lamaie pune in valoare calitatea ingredientelor. Armonie pura!
Am completat preparatul cu o salata proaspata cu oregano, tot din gama noua Delikat.
Puiul intreg (daca se foloseste), se taie in 6-8 bucati. Carcasa se poate folosi la supa.
Carnea se usuca bine cu prosoape de bucatarie.
Intr-un vas incapator, se amesteca usturoiul pisat, 4 linguri de ulei, otetul balsamic, sucul si coaja de lamaie si condimetele pentru gratar. Se adauga carnea si se amesteca usor astfel incat puiul sa fie bine acoperit cu marinada.
Se lasa la marinat minim 5 ore la frigider.
Inainte de a fi fript, se presara sare si piper pe toate bucatile de pui.
Se incalzeste o tigaie (din fonta) la foc mediu cu uleiul de masline ramas si se adauga bucatile de pui cu partea cu piele in jos. Se acopera cu o farfurie/ capac si se preseaza cu un obiect greu- eu am folosit un mojar. Se lasa 20 de minute, se intoarce si se mai lasa inca 10-15 minute.
Pieptul de pui se indeparteaza din tigaie cu cateva minute inaintea celorlalte bucati.
Pentru salata, se taie ingredintele julienne sau rondele. Separat se amesteca oregano cu uleiul, sucul de lamaie si sarea, apoi se toarna peste salata. Se amesteca usor.
Se serveste puiul fraged impreuna cu felii de lamaie, frunze proaspete de busuioc si oregano si salata.