Am ramas fermecata de acest desert cand l-am gustat prima data….poate pentru ca a fost primul desert cumparat de la un boulanger cand am ajuns in Franta, poate pentru ca era inca caldut si extraordinar de aromat si era o zi ploioasa…sau poate este intr-adevar ceva deosebit , puteti sa imi spuneti voi care este parerea voastra daca o sa faceti si gustati acest desert.
Preparare: intr-un bol mare pregatim aluatul amestecand faina cu o maia facuta din 50 ml de lapte, o lingurita de zahar si drojdia. Dupa ce am lasat 15 minute framantam aluatul amestecand compozitia cu zaharul, ouale intregi, untul , zaharul vanilat si restul de lapte. Daca vi se pare aluatul prea moale puteti sa puneti mai putin lapte, conteaza foarte mult de fiecare tip de faina care difera de la o tara la alta. Trebuie sa avem un aluat moale dar care sa se desprinda de peretii vasului.
Lasam aluatul o ora la dospit, timp in care pregatim crema pentru a avea timp sa se raceasca . Crema o pregatim intr-un bol mare, amestecand galbenusurile de ou cu zaharul si amidonul alimentar, eu il folosesc pe cel de la Maizena se gaseste si in Romania la Cora ( punem trei linguri pline bine ) . Dupa aceea subtiem cu lapte rece , adaugam aroma dorita si punem la foc mic pana incepe sa clocoteasca si sa se ingroase, amestecand mereu. Deindata ce incepe sa se ingroase, o va face brusc, luam vasul de pe foc, mai amestecam putin si adaugam stafidele cand e inca fierbinte . Mai amestecam din timp in timp ca sa se raceasca uniform fara cocoloase. Dupa ce au trecut cele 60 de minute intindem din aluat o foaie de aproximativ 0,5 cm ( pudram si masa si ruloul de intins bine cu faina ) si punem un strat uniform de crema .
Rulam incet si apoi taiem feliute late cam de 1 cm, folosindu-ne de un cutit foarte bine ascutit trecut de fiecare data prin faina, punem feliutele taiate in tava pe o hartie de copt .
Se mai lasa 30 de minute la dospit in tava si apoi se coc la 225 grade Celsius timp de 15-20 minute.
Mie mi-au iesit din compozitie 20 de bucati si am pus in trei tavi ca sa nu fie lipite intre ele sa poata creste.Pentru a nu se arde in partea de jos am pus gratarul cu tava la jumatatea cuptorului si pe prima treapta din cuptor tava de aragaz, plina mereu cu apa. Trebuie doar sa rezistam mirosului de vanilie si prajitura 20 de minute si apoi avem rezultatul.