De obicei fac aceasta prajitura cu blat de pandispan la mijloc, dar de data aceasta am facut-o cu blat de albusuri, deoarece mi-au ramas multe albusuri de la alte retete pe care le-am facut , gen maioneza si altele.
Asa ca nu prea e color televizorul meu, dar a iesit super cu multa nuca.
Pentru foile maro se pune zaharul la caramelizat si cand se dilueaza se stinge cu apa, se lasa la foc moale pana se topeste tot, apoi se da la rece.
cele doua oua se freaca cu putina sare, se adauga uleiul, esenta, siropul de zahar ars si faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.
Va rezulta un aluat putin lipicios dar care se intinde frumos pe dosul tavii unse cu ulei.
Se coc doua foi pe dosul tavii cam cate 5 minute fiecare la 180 grade.
Se lasa foile la racit si trecem la pregatirea pandispanului pe care il coacem in aceeasi tava. Eu am folosit o tava de 32/40 cm pentru ca am vrut sa iasa multa prajitura pe care am impartit-o cu mama si mama soacra.
Separam albusurile de galbenusuri, adaugam si celelalte albusuri si le batem foarte bine cu putina sare si picuram din cand in cand zeama de lamaie ca ajuta la intarirea acestora. Adaugam treptat zaharul, apoi apa, galbenusurile si uleiul.
Incepem sa mestecam de acum incet, punem cojile rase de lamaie si portocala, zeama acestora, nuca macinata si in final faina.
Tapetam tava cu hartie, punem compozitia si coacem pentru 35 minute la 180 grade.
Facem crema de vanile in felul urmator: in vasul in care fierbem frecam galbenusurile separate de albusuri cu zaharul, sarea, zeama de portocala, esenta de vanilie, cojile rase, adaugam putin lapte rece, apoi incorporam budinca si faina si punem restul de lapte caldut. Amestecam bine si punem la foc mediu mestecand continuu pana incepe sa fiarba. Incorporam untul cand ridicam de pe foc si lasam la racit.
Albusurile le batem bine cu putina sare, zeama de lamaie si zaharul vanilat si le incorporam in crema racita
Ornare: foaie maro, 400 gr gem de prune, jumatate din crema de vanilie, pandispan, restul de gem, cealalta jumatate de crema de vanilie si a doua foaie maro.
Acoperim cu folie, asezam niste greutati pe ea si o dam la rece pana a doua zi.
Cand foile s-au inmuiat turnam deasupra glazura calda de ciocolata pe care o facem amestecand toate ingredientele pentru glazura si le fierbem la foc incet mestecand continuu sau pe baie de aburi.
Ornam cu fulgi de ciocolata alba si neagra.