Daca pentru reteta de la "Sarmale in dovleac" am avut un dovleac de 9,5 kg, era si normal sa ramana mult dovleac nemancat....Pentru prajitura am folosit dovleacul care l-am razalit de pe peretii dovleacului, au rezultat aproximativ 2 kg de dovleac. Initial am vrut sa fac un piure de dovleac, sa-l pun la borcan si sa-l folosesc in alte zile friguroase de iarna pentru prajitura. Dar m-am razgandit si cu jumatate de piure am facut prajitura, iar pe restul l-am pus la borcan....Am avut musafiri la prajitura asta, asa ca nu am mai apucat sa fac poze finale...
Dovleacul curatat de coaja se da pe razatoarea cu gauri mari, eu l-am calit in bucati mai mari, asa cum am curatat dovleacul pe interior si a iesit ok. Se caleste dovleacul pana se inmoaie, se adauga siropul si se lasa sa se racoareasca. Dulceata este optionala, daca vreti si aveti o puneti...eu am folosit-o doar pentru aroma dulcetii. Se amesteca dovleacul calit cu dulceata si se da deoparte.
Pentru aluat: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se mixeaza cu un praf de sare, galbenusurile se freaca cu zaharul pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Se adauga in fir subtire uleiul peste galbenusurile frecate, apoi laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si albusurile batute spuma la final si amestecam usor cu o spatula.
Pentru crusta: prajim pentru 3-4 minute alunele de padure, pana coaja de pe ele incepe sa cada la atingere. Frecam alunele caldute intre palme, inlaturand astfel coaja de pe ele. Zdrobim biscuitii si piscoturile si ii amestecam cu alunele si siropul sau mierea.
Pentru asamblare: ungem o tava cu 1-2 linguri de unt. Adaugam amestecul pentru crusta, nivelam, peste punem umplutura, nivelam, apoi adaugam compozitia pentru aluat. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 40 minute, pana aluatul s-a rumenit deasupra si trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se racoreasca 5 minute, punem un platou peste tava in care se afla prajitura, iar cu o miscare ferma rasturnam prajitura. Lasam sa se raceasca, portionam si servim cu pofta.
Sa va fie de bine!!