Nu ştiu cum să încep reţeta asta.
Să tot scriu că-i bun, tare bun, să tot laud, să tot mă dau mare - deja e banalitate.
Încep aşa, ca la reclame:
-Ai trei albuşuri în frigider şi nu ştii ce să faci cu ele? Câtiva mieji de nucă stau ascunţi in fundul unui dulap la bucătarie? Caramelul e una dintre marile tale iubiri?
-Nimic mai simplu, vino la noi şi doar cu puţina frişca-n adaos îţi oferim cea mai buna prăjitură pe care-ai mâncat-o vreodata.
....
Hm, n-a mers...
...
Calorii, cine le ţine socoteala?
Iei reţeta , te execuţi, savurezi şi mă pomeneşti.
Meritul i-a lui Teo.
Văzut, plăcut, făcut.
Nu-i o prăjitura spornică, din care papi azi şi mâine şi ai şi pentru joi; e o prăjitură care "te satură" simţi într-adevar că ai mâncat ceva bun .
Din ingredientele date ies 6 bucati.
Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare. Când au căpătat consistenţă începem să adăugam 100 gr.zahăr treptat, mixând pâna la diluarea completă.
Prăjim uşor nuca, o lăsăm să se răcească , apoi o măcinăm. 100 grame oprim pentru încorporat în frişcă iar 100 o amestecăm cu făina şi praful de copt şi o adăugăm peste albuşuri. Amestecam uşor încorporand-o.
Preîncălzim cuptorul.
Ungem o tavă cu puţin unt (sau punem hârtie pentru copt) şi cu ajutorul poşului sau al unei linguri punem grămăjoare distanţate cu diametrul de 4-5 cm. Băgăm tava la cuptor şi lăsăm la foc iute 5 minute apoi micşoram flacăra şi coacem timp de 16-20 minute. Aveţi grijă să nu le ardeţi. Când le scoateţi din tavă sunt molicele dar se întăresc imediat. Lăsăm la răcit.
Caramelizăm într-un vas cele 50 gr zahăr ramase. Adăugăm nuca măcinată (cele 100 gr. ramase ) şi omogenizam. Răsturnăm în strat subţire pe hârtie de copt. Eu nu aveam deloc în casă şi am pus-o direct pe blatul de lucru. Când s-a răcit am desprins-o cu vârful unui cuţit şi-am râşnit-o fin.
Dacă nu aveţi râşniţă o bateţi într-o pungă cu ciocanul de carne . Am oprit câteva bucăţi pentru decor.
Am mixat frişca împreună cu smântâna până s-a întărit uşor apoi am adăugat treptat nuca caramelizată măcinată şi-am mixat păna s-a-ntărit bine.
Se asamblează lipind cu cremă câte 4 bucăţi de bezea apoi îmbrăcând totul în frişca rămasă .