Prajitura la metru cu crema caramel

de Miha in Prajituri, 31 Ian 2012 | 7566 vizualizari

 

La multi ani Anca!

 

INGREDIENTE

  • Blatul maro:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao neagra
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  •  Blatul alb:
  • Cantitatile si modul de preparare sunt aceleasi ca si la blatul maro, doar ca vom elimina cacaoa.
  • Pentru crema:
  • 12 linguri zahar
  • 1 litru lapte
  • 75 g amidon
  • 100 g unt
  • Pentru decor:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (de preferat pudra)
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este necesar)
  • bombonele colorate
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura la metru cu crema caramel:

Blat maro:

Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, pana devin ca o crema. Se adauga esenta de rom.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna compozitia de galbenusuri si se amesteca usor. Se adauga apoi si faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc mediu pentru ~jumatate de ora. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul alb:

Cantitatile si modul de preparare sunt aceleasi ca si la blatul maro, doar ca vom elimina cacaoa.

Crema:

Zaharul se caramelizeaza. Se va carameliza atat cat va place sa fie de intens gustul de caramel. Atentie insa sa nu-l ardeti prea tare, caci va fi amar.

Laptele se infierbanta si se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il "desfacem" cu putin lapte cu caramel, apoi il turnam in vasul cu lapte si caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte, adaugam untul moale la temperatura camerei si omogenizam. Dam la rece pana se intareste.

Checurile racite se taie felii, cam de un deget grosime.

Vom incepe sa asamblam prajitura, punand feliile de chec "in picioare", ca si cum am reconstrui checul. Ungem fiecare felie cu crema si alternam culorile, una alba, una maro.

Decor:

Smantana rece se bate cu mixerul la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste bine. Daca este necesar se adauga si un intaritor de frisca.

Imbracam totul cu frisca batuta si acoperim cu un strat de bombonele colorate.

In momentul servirii feliile se taie oblic. Se obtin astfel feliile dungate.

De obicei, eu nu insiropez prajiturile. Daca voua va plac prajiturile insiropate o puteti face.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura la metru cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

Teo 1

01.02.2012, 21:55

Miha, mai ai macar 1 cm?e prajitura preferata a fetei mele!

Miha 1

01.02.2012, 22:34

mihaelar63 1

02.02.2012, 01:17

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

ieri la 18:42

 Torturi spirala cu zmeura  si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema caramel