Aceasta reteta deosebita o am de la o prietena minunata si tare draga mie...eu am denumit-o asa, pentru ca e o prajitura frumoasa, care vine de la o mami frumoasa....de doua fetite frumoase. Este atat de buna incat nici nu cred ca imi pot gasi cuvintele sa o descriu....
Caramel delicios, crema de vanilie si sos de portocale...o combinatie splendida...care spune totul....
Facem blatul:
Punem ingredientele la mixer, ouale, zaharul amestecat cu apa fierbinte, faina, praful de copt, vanilia, coaja rasa de portocale. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie pergament ( tava dreptunghiulara) si se da pentru 25 de minute la 180 grade la cuptor. Se lasa la racit , apoi se taie in doua transversal.
Siropul caramel:
O cana de zahar se caramelizeaza , se stinge cu apa si apoi se face siropul, amestecand pana de dizolva bine zaharul. Se toarna lingura cu lingura peste blatul de jos.
Crema:
Facem crema de vanilie in casa sau dintr-o budinca de vanilie( gata preparata si racita), eu am preferat sa o fac in casa ( din 4 oua, 500 ml lapte, esenta vanilie si 200 gr zahar). Punem pe foc 200 ml suc de portocale impreuna cu doua linguri de faina si lasam sa dea un clocot sa se ingroase. Lasam la rece si cand s-a racit foarte bine amestecam cu untul moale pana rezulta o crema. Adaugam si zaharul pudra. Amestecam totul cu crema de vanilie racita bine de tot.
Punem crema peste blat. Acoperim cu blatul de deasupra. Dam la rece.
Pregatim caramelul delicios:
Topim 100 gr zahar caramelizandu-l usor, adaugam si 100 gr unt, amestecam continuu .
Amestecam sucul de portocale proaspat cu doua linguri de faina desfacuta in doua linguri suc de portocala. Turnam deasupra compozitiei de caramel. Amestecam foarte bine si mai lasam pe foc pana se ingroasa usor. Se da la rece si cand este caldut se toarna peste prajitura taiata in prealabil in bucati cu un cutit.( nu miscam bucatile, ci doar le portionam). Si apoi se da la rece pentru minim doua ore, e mai buna lasata pana a doua zi la rece( peste noapte).
Ma intorc de fiecare data la aceasta prajitura cu mare mare placere...e atat de gustoasa...yamyyyy!