Nu stiu cum o sa vi se para voua aceasta prajitura de casa...insa eu va spun ca este un mareeeee deliciu...si merge de minune dimineata langa cafea :) asa ca va invit...blatul este cel de la prajitura " Rudy cu firmituri", bine insiropat cu cafea aromata, crema de vanilie este cea de cremsnit, o cunoasteti desigur, iar cea de ness....mmmmmmmm, o mare bunatate....v-am convins? :) Daca da, va astept maine la prima ora sa o savuram impreuna :)
Blat:
Crema de vanilie si ness:
Insiropat:
Decor:
Blatul dupa cum stiti deja se prepara extrem de rapid, numai ca aici e un pic mai migalos( putin, nu va speriati)...
Se amesteca ingredientele pentru blat si in doua minute obtinem firmiturile.
Intindem in tava ( cea mare de cuptor), o foaie pergament si punem jumatate din cantitate.
Cu mainile uniformizam si apasam firmiturile transformandu-le intr-o foaie. Pentru asta ne ajutam si de marginea hartiei pe care o vom intoarce usor peste marginile blatului, presand cu grija( urmariti imaginea). Gata cu foaia, o coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute. ( ne dam seama ca este gata cand deja se rumenesc usor marginile).
Cand este gata o scoatem cu tot cu hartie din tava. Trecem tava prin jet de apa rece, o stergem si o folosim din nou.
Punem a doua foaie de hartie pe tava si presaram al doilea rand de firmituri. Presam sa se uneasca intre ele si sa formeze blatul.
Coacem din nou pentru 20 de minute. Vom pastra de data aceasta foaia in tava, ea va fi baza prajiturii.
Lasam foile sa se raceasca.
Daca avem cremele facute inainte este mai usor, daca nu, in timp ce coacem prima foaie ne ocupam si de crema.
Punem laptele la foc impreuna cu zaharul si vanilia. Lasam sa se infierbante.
Galbenusurile le amestecam cu 50 ml lapte rece si cu cele 8 linguri de faina. Mixam bine cu un tel. Scoatem din vas o cana de lapte fierbinte si o turnam peste galbenusuri. Mixam bine cu telul si turnam compozitia peste laptele fierbinte si apoi din nou amestecam continuu pana incepe se se ingroase. Crema va sta pe foc 12 minute, in acest timp avem grija sa amestecam , sa fie focul mic si sa nu se arda. Cand este gata adaugam untul si mixam cu un tel pana se topeste. Impartim crema in doua vase. V-as sugera sa va abtineti sa gustati cremele...este posibil sa ramaneti fara ele :)))))
Intr-unul vom pune nessul si vom amesteca pana se omogenizeaza.
Preparam si cafeaua dupa gust, adaugand si aromele.
Stropim blatul din tava cu jumatate din cafea.
Punem crema de vanilie, o intindem cu o spatula si o dam la rece zece minute( eu am avut loc in congelator).
A doua foaie de blat este foarte posibil sa se desfaca ca la puzzle in bucati. Eu practic am construit-o deasupra cremei( simplu si nu va speriati ca nu se va mai cunoaste cand e gata prajitura).
Scoatem tava, punem a doua crema cea de ness, acoperim cu a doua foaie de blat.
Dam din nou la rece pentru zece minute.
Scoatem tava si stropim foaia cu cealalta jumatate de cafea ramasa( eu am pus-o lingura cu lingura peste blatul de deasupra)
Punem o folie, deasupra o greutate( la mine s-a nimerit un tocator de fructe la indemana) si apoi o dam la rece cateva ore ( cu cat sta mai mult cu atat este mai buna).
Scoatem prajitura si o decoram dupa bunul nosrtu plac, inspiratie...cu zahar pudra, cacao sau ness.( eu am ales cacao si zahar pudra)...
E ceva mmmmmmmmmm.....delicios!
1
Daca nu doriti si nu va place cafeaua, o puteti inlocui cu ciocolata topita si cum e si normal, veti obtine o altfel de prajitura...dar tot delicioasa :)