Am vazut ca multi dintre voi ati facut-o, ca v-a placut mult si v-am crezut pe cuvant. E buna. Foarte consistenta, inca mai mancam din ea in portii mici. Merita preparata. Eu am luat reteta de la bucatareselevesele.
BLAT
0. apargeti si curatati nucile (e treaba cea mai migaloasa daca n-aveti miezuri), alegeti cu atentie partile lemnoase care sigur scapa printre ele, chiar si la cele cumparate. Macinati marunt miezurile de nuca la robot.
1.Tava de 35x32cm sau 25x38cm marime se protejeaza cu hartie de copt si se lasa in asteptare.
2.Cu mixerul, albusurile se bat spuma 2-3 minute impreuna cu sarea si apoi se adauga cate o treime din zahar pana se intareste ca la bezea, intorci castronul si nu cade. Au crescut mult si am mutat intr-un vas mai mare ca sa fie loc de amestecat cu restul.
3.Amestecati in alt bol faina, nuca neprajita dar macinata si praful de copt.
4.Acest amestec uscat il rasturnati pe tot peste albusuri si amestecati cu o spatula cu miscari de jos in sus ca sa nu piarda aerul.
5.Se aseaza compozitia de blat in tava si se coace la foc potrivit cam 30 min pana ce blatul devine elastic iar la proba cu scobitoarea aceasta iese curata.
6.Se lasa la racit (fiind acum iarna, am scos-o in balconul inchis).
7.Inainte de a-i aplica glazura alba am scos-o din tava si am indepartat foaia de hartie. Se aseaza la loc in tava in care s-a copt sau pe o tava potrivita ca marime.
STRATUL DE CIOCOLATA ALBA
1.Pe baie de apa (bain marie) se pune un ibric cu uleiul si ciocolata alba rupta. Se amesteca continuu pana se topeste.
2.Se glaseaza toata suprafata blatului cu ciocolata alba topita dupa care se da la rece.
CREMA CARAMEL CU NUCI
1.Intr-un bol mixezi galbenusurile cu cele 6 linguri de zahar pana se albesc un pic si le lasi in asteptare.
2.Intr-o cratita cu pereti grosi se topesc 12 lg de zahar pana capata o culoare aramiu-deschis. Se adauga untul moale si se amesteca bine pe foc pana ce tot zaharul este topit.
3.Trage vasul de pe foc si adaugi compozitia de galbenusuri in compozitia de zahar caramel in fir subtire amestecand continuu cu lingura pentru a nu risca sa se coaguleze.
4.Dupa ce le-ai incorporat muta vasul iar pe focul moale si amesteca mereu pana ce compozitia incepe sa capete consistenta.Cand incepe sa faca bule evidente o opresti ca sa nu-si schimbe textura.
5.Tragi vasul pe un blat si adaugi nuca sau arahidele prajite usor (daca incep sa se innegreasca vor fi amarui) si maruntate grosier. Incorporeaza.
6.Intinde crema rezultata peste blatul glasat cu ciocolata alba.
7.Dai la rece pentru minim 1 ora.
GLAZURA DE CIOCOLATA NEAGRA
Prepari dupa ce s-a intarit crema caramel de pe blat ca sa suporte glazurare.
1.Ciocolata rupta in bucati mici si untul se topesc pa baie de apa.
2.Se glazureaza prajitura si se da la rece pana se intaresc straturile superioare.
Se portioneaza dupa preferinta ajutandu-ne de un cutit fierbinte. Eu il scufundam in apa fierbinte si il tamponam rapid de un servet si taiam. Merge struna.
Sa va fie de folos!
1
Ca sa omogenizati fara sa il ardeti zaharul pt caramel, cand apar insulite de zahar topit, cu lingura din lemn mestecam in insulite si le tot marim pana se unesc si totul devine lichid.
2
Iese destul de multa, 54 bucatele de 4x4 cm, puteti sa preparati doar pe jumatate pentru inceput, daca nu aveti un eveniment.
3
Cu regula de 3 simpla proportionati totul pe masura tavii voastre de aragaz. Raportati deci la suprafata tavii. Daca este mai mare, riscati sa nu va ajunga glazura pt. toata suprafata sau iese prea subtire blatul.