Prajitura cu nuca si sos de ciocolata

de maria_ilie in Prajituri, 9 Feb 2017 | 2695 vizualizari

 

O prajitura gustoasa care, cu siguranta, va indulci pe cei dragi!

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 2 cesti de nuca
  • 1 ceasca pesmet macinat
  • 5 oua
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita praf de copt
  • jumatate de ligurita bicarbonat de sodiu
  • jumatate de ceasca de miere de albine
  • 1 ceasca zahar
  • 1 plic zahar vanilat.

Pentru sirop:

  • 2 cesti de zahar
  • 1 ceasca de apa
  • putina scortisoara
  • 4 linguri cognac

Pentru sosul de ciocolata:

  • 100 gr. ciocolata cuvertura
  • 100 gr. smantana.
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si sos de ciocolata:

Prima data, incepem cu aluatul: Mixam ouale si zaharul pana se omogenizeaza, apoi adaugam mierea si continuam mixatul. Separat, amestecam nuca (taiata cat mai marunt), pesmetul, scortisoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si zaharul vanilat si le adaugam peste compozitia cu oua, amestecam pana se omogenizeaza ingredientele.

Compozitia o punem intr-o tava (in care am pus hartie de copt) si o dam la cuptor pana cand prinde o culoare de caramel si bineinteles trece testul cu scobitoarea.

Acum ne ocupam de sirop si anume: Intr-un ibric, fierbem pret de 5 minute apa cu zaharul si scortisoara, cand am oprit focul, adaugam cogniac-ul.

Cand prajitura este gata, o lasam putin sa se racoreasca, dupa care o scoatem din tava si turnam siropul pe toata suprafata (incet ca sa aiba timp sa-l asimileze).

Pentru sosul de ciocolata procedam astfel: Intr-o craticioara, punem smanatana la foc si cand incepe sa fiarba, o dam la o parte si adaugam ciocolata (pe care o facem cubulete cat mai mici) si amestecam pana se omogenizeaza compozitia si ne rezulta o textura fina. Odata facut sosul, il turnam deasupra prajiturii (care intre timp s-a insiropat) si o dam la rece pentru cateva ore. Odata racita, prajitura se poate taia dupa forma si marimea dorita si orna dupa gust si imaginatie.

 

 

TIPS-URI

1

Pentru ornat, se pot folosi atat fructe, cat si fulgi de ciocolata sau frisca si topping.

2

Siropul este ideal sa il pregatiti cu putin inainte sa fie gata prajitura de la cuptor, in acest fel siropul va fi fluid si veti insiropa mai usor. Daca este lasat mai mult timp, siropul va fi la fel de gustos, doar ca va fi mai lipicios (consistent ca si mierea).

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si sos de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Chec cu ciocolata, alune si visine