Nu-mi aduc aminte cand vreodata am refuzat o prajitura cu mere calda aromata abia scoasa din cuptor...va ramane mereu prajitura mea preferata, asta pentru ca ma duce intotdeauna cu gandul la copilaria frumoasa!
Cu un blat fraged care se topeste in gura, un parfum incredibil de vanilie si scortisoara si plinaaaaa ochi de mere, iata prajitura mea delicioasa.....va invit la savurat!
Untul rece scos din frigider se da pe razatoare si se amesteca intr-un vas cu coaja de lamaie si portocala,cu iaurtul si smantana, cu zaharul pudra,vanilia, praful de sare, cu ouale si faina, apoi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Amestecam bine toate ingredientele si framantam aluatul, pana se omogenizeaza, apoi il infainam cu putina faina si il dam la rece infoliat pana ne ocupam de mere.
Spalam merele, le curatam de coaja, le razuim pe razatoarea mare apoi le lasam deoparte.
Scoatem aluatul de la frigider, il impartim in doua bucati si vom intinde doua foi.
Eu am intins foile direct pe hartia pergament decupata la dimensiunea tavii.
Am tapetat tava cu ulei si faina( clasic)si apoi am asezat prima foaie. Foaia am intepat-o cu o furculita pe toata suprafata.
Se pun merele deasupra fara sa se apese, se presara zaharul brun uniform, apoi scortisoara si se pune din nou foaia de aluat si se inteapa cu furculita.
Se coace prajitura la 180 de grade pentru 40 de minute sau pana se rumeneste.
Se poate taia calda, dar pentru pudrat este nevoie sa fie racita.
Este o prajitura delicioasa!
1
Foaia este foarte buna si nu se rupe, la intins ne ajutam de putina faina si pe suprafata si pe sucitor.
2
Foile se pot intinde direct pe hartia de copt si apoi se muta in tava cu totul si se asaza prin rasturnare si se desprinde pergamentul cu grija.