Aveam un cozonac de la Pasti si a trebuit sa fac ceva cu el ca sa nu-mi ingras cainii.Atat va spun.....super prajitura.
Se taie cozonacul felii cam de un deget de groase si se pun intr-un castron.
Se curata de coaja si cotor merele,se taie felii si se pun la calit intr-o tigaie mai adanca impreuna cu zeama de la lamaie si portocala,cu 2 ling.zahar,scortisoara si stafide dupa preferina(la foc mic)
Intr-o craticioara se pune laptele la fiert cu coaja rasa de la lamaie si portocala,Cand da un clocot se ia de pe foc,se adauga esenta de vanilie si se toarna peste feliile de cozonac.
Se bat 5 galbenusuri cu 4 ling.de zahar pana ce acesta se topeste si se amesteca cu cozonacul felii.
Se pune compozitia intr-o tava,unsa bine cu unt(25/35)si se intinde uniform.
Cand a scazut zeama de la mere se adauga peste "blatul"din tava si se da la cuptorul incins 20-30 min.
Dupa ce s-a copt se pune deasupra merelor un strat subtire de gem de prune.
Albusurile se bat spuma impreuna zaharul pudra iar cand stau bat se adauga 2 ling.gem de prune amestecand usor si putin sa nu se uniformizeze gemul cu spuma.
Se pune uniform spuma peste prajitura,se fac niste moate se presara putin zahar pudra si se da iar la cuptor ptr.10 min.
Pofta buna!!!
1
ling.=lingura
2
se poate folosi ce gem doriti sau aveti.
3
se pot pune mai multe mere dar eu atatea am avut prin casa
4
cozonac folositi de care aveti-simplu,cu rahat....
5
cand albusurile sunt intarite,se pun 3-4 picaturi de zeama de lamaie,dupa care se mai mixeaza putin