Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

de Constelatialeu in Prajituri, 22 Apr 2024 | 1567 vizualizari

 

Pentru ca maine este Sf. Gheorghe am zis sa fac o prajitura si sa impart in memoria bunicii mele din partea mamei, adica Mami ( asa ii spuneam noi cand eram mici). Mi-am amintit si-o povestioara, toata lumea ii spunea tanti Georgeta, asa am crezut ca este numele ei, abia cand a murit am aflat ca de fapt era Steliana. Am intrebat-o pe mama care e povestea si mi-a zis ca strabunica tot a pierdut copii, cand sa nascut Mami ( nu stiu cine a sfatuit-o ) sa-i puna numele Steliana - cea care sta- desi numele ales era Georgeta,pe vremea aia nasii aveau pretentie sa li se poarte numele.Indiferent cum era in certificat-Steliana, sau cum i sa spus toata viata- Georgeta, a fost o femeie deosebita, gospodina, iubitoare, de la care am avut ce sa invat chiar daca ea nu a stat cu noi, am crescut cu cealalta bunica- mama tatei- de la care am invatat la fel de multe. Ambele bunici erau gospodine desavarsite, sa le odihneasca dumnezeu in pace !
Pentru Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post ai nevoie de urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, faina, gem prune si nuci.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post
  • tava 32/22 cm
  • Aluat
  • 150 ml apa
  • 250 g margarina topita
  • 1 pliculet praf de copt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahar pudra
  • 600 g faina ( aici am amestecat faina de cozonac, faina 000, faina 550,faina 650, asta ca aveam resturi de faina si m-am gandit sa le amestec sa nu mai stea razlete in pungi)
  • esenta de nuci
  • 350 g gem de prune vinete cu nuci
  • 150 g nuci prajite si taiate grosier
  • Pt. pudrat
  • zahar vanila pudra si cacao
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post:

Cum se prepara Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

Am pus la topit margarina.

Intr-un castron am cernut faina, am pus sarea, zaharul, zaharul vanilat si praful de copt, am adaugat margarina topita, apa, apoi am inceput sa framant, am adaugat  esenta de nuci si am continuat sa framant un aluat nu foarte tare. Am cantarit aluatul si am oprit 750 g pentru foaia din tava, 400 g aluat pe care l-am bagat ca congelator sa se intareasca ca sa pot sa-l razuiesc.

Am intins aluatul direct pe foaia de copt, la dimensiunea tavii, am asezat in tava si am intepat foaia cu o furculita.

Gemul l-am pus intr-un castron si l-am blenduit pentru ca avea in el jumatati de nuci, apoi am adaugat nuca taiata si am omogenizat. Am intins gemul peste foaia, am scos de la congelator restul de aluat si l-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.

Am preincalzit cuptorul la 180 grade C si am copt prajitura pana a inceput sa se rumeneasca frumos ( n-am cronometrat cat a durat coacerea, depinde de cuptorul fiecaruia).

Am scos prajitura din cuptor, am lasat-o cca 10 min apoi am pudrat-o cu zahar pudra vanilat si cacao, apoi am portionat prajitura. Chiar daca este o prajitura de post este foarte delicioasa, cine o doreste mai pulce poate adauga mai mult zahar in aluat.

Pentru zilele de post, va recomandam si reteta de Prajitura de post cu mere, Negresa de post cu gem sau Prajitura de post cu suc de rosii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (7)

Caty 1

24.04.2024, 10:02

👍👍👍😍

Rocsi 1

27.04.2024, 19:21

Ador prajitura asta, o pregatea mama mereu in copilarie si nu doar in zilele de post! Ai uitat sa scrii cand pui apa la modul de preparare la aluat!

Constelatialeu 1

27.04.2024, 22:46

Multumesc, Rocsi pentru atentionare. Degeaba citesc de doua ori reteta cand o postez ca nu reusesc sa vad eventualele eori. Am sa-i scriu Bucatarasului sa-mi corecteze, eu nu mai am voie...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura in doua culori - de post