Este o adaptare după prăjitura Greta Garbo, dar pentru că nu am respectat întocmai rețeta clasică, am denumit-o pe a mea „Prăjitura cu foi și gem de prune”.
Este foarte bună și spornică.
Dimensiuni tavă: 28/40 cm.
Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi adăugăm ouăle, smântâna, coaja și esența de lămâie și omogenizăm bine compoziția.
Încorporăm apoi, treptat, făina amestecată cu drojdia uscată.
Obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 15 minute, apoi îl împărțim în patru părți egale.
Întindem prima foaie de aluat în tava unsă cu ulei și tapetată cu zahăr, o ungem cu gem, presărăm nuca amestecată cu zahăr și scorțisoară, apoi întindem cea de-a doua foaie de aluat, iar gem și nucă și tot așa, ultima foaie rămânând neunsă.
Înțepăm din loc în loc cu o furculiță, foaia de deasupra și coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Pentru glazură, rupem ciocolata în bucăți și o adăugăm într-un vas pe foc, împreună cu restul ingredientelor.
Amestecăm continuu până când toate ingredientele se diluează și se omogenizează și turnăm imediat glazura fierbinte, peste prăjitura ușor răcită.
Presărăm imediat nuca măcinată amestecată cu un praf de scorțișoară și lăsăm prăjitura să se răcească și glazura să se întărească, apoi o porționăm.
Este o prajitura tare bună și aromată!
Să vă fie de folos!