Este una din prajiturile nostre preferate in zilele de post.
Intr-un bol se amesteca uleiul cu faina si un praf de sare, se stinge bicarbonatul cu zeama de lamaie si se adauga faina in ploaie. Se amesteca pentru inceput cu un tel, cand aluatul s-a ingrosat, se transfera pe planseta si se framanta cu mana. Trebuie sa rezulte un aluat omogen, nelipicios. Se pune la rece cca 20 minute.
Separat se amesteca margarina cu faina si se lasa de-o parte.
Se scoate aluatul de la frigider, se intinde bine si se unge cu compozitia cu margarina, se impatureste si se intinde din nou. Se repeta procedeul de mai multe ori, impaturirea fiind de fiecare data in alt mod.
Din acest aluat se fac trei foi care se coc pe dosul tavii.
Crema: apa se pune la fiert cu un praf de sare si cu zaharul. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se amesteca continuu. Se scoate telul si se amesteca in continuare cu o lingura de lemn. Se pune zeama de lamaie. Se gusta, daca mai are nevoie de zahar se adauga. Cand este gata se da de-o parte. Margarina se freaca putin si se adauga compozitiei de gris lingura cu lingura pana la omogenizare completa.
Asamblare: peste prima foaie se pune prima jumatate din compozitia de crema, se aseaza a doua foaie, crema si ultima foaie. Se lasa peste noapte la rece. Se pudreaza cand este servita.
1
se foloseste aceeasi ceasca/masura pentru partea lichida a foilor