Prajitura cu foi de napolitana am gasit-o pe net sub denumirea de prajitura Rumba. Nu am idee de ce i se spune asa, eu am vrut sa o numesc asa cum o stiu de la socra mea - prajitura cu foi de napolitana.
Este o prajitura foarte buna, pe care eu am adaptat-o sa fie cat mai usor de pregatit si cat mai economica. In reteta blatul si crema sunt putin mai complicate, eu am facut insa totul mult mai simplu iar gustul nu s-a schimbat.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus albusurile intr-un bol mare si le-am mixat pana au devenit spuma. Am adaugat si un praf de sare. Apoi zaharul si am mixat cateva minute pana s-a topit.
Am adaugat galbenusurile, esenta, apoi praful de copt si faina.
Am mixat la viteza mai mica pana s-a omogenizat, apoi am pus arahidele macinate si am amestecat.
Am pus aluatul in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Aluatul o sa para in strat subtire, dar nu va speriati pt ca asa trebuie sa fie.
Punem tava in cuptorul preincalzit, la foc mic. Lasam aprox. 25 de minute fara sa deschidem usa. Puteti face si testul scobitorii, dar cu siguranta blatul este ok in 20-25 de minute.
Intre timp am pregatit crema din 700 ml lapte pe care l-am pus la incalzit impreuna cu zaharul. Am adaugat in el continutul celor 2 budinci amestecat cu 2-3 linguri de lapte. Am pus si esenta si coaja de lamaie.
Am lasat budinca pe foc pana a devenit consistenta si omogena. Am amestecat permanent cu un tel.
Am oprit focul si lasat-o 10 minute la loc racoros. Am mixat-o apoi cu margarina si am pus-o din nou la rece.
Crema si blatul trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul in care asamblam prajitura.
In tava am pus 2 foi de napolitana mici una langa cealalta (foaia mare nu era exact cat blatul, asa ca am folosit 2 foi mici care au fost la fix).
Am pus peste foile de napolitana un strat de crema (nu foarte gros) apoi am asezat blatul.
Am continuat cu un strat de crema peste blat si inca 2 foi de napolitana.
Am pus prajitura la loc racoros, acoperita cu o hartie de copt si presata usor in prima jumatate de ora.
In general se poate presa cu un tocator de bucatarie, dar nu mai mult de o jumatate de ora fiindca riscam sa se inmoaie foile de napolitana prea mult.
Este recomandat sa o facem seara si sa o portionam abia dimineata. Se taie usor cu un cutit cu lama lata.
Se serveste simpla, pudrata cu zahar sau glazurata, in functie de preferinte.
Este foarte gustoasa chiar si dupa 2 zile daca este pastrata corespunzator.
1
In loc de arahide putem pune nuca sau diverse alte combinatii (nuca si rahat, stafide, fructe uscate gen merisoare, goji etc.). Eu am pus arahide nesarate fiindca au fost chiar mai ieftine decat miezul de nuca :))
2
Blatul este in general subtire, dar daca va doriti o prajitura mai inalta, se pot dubla cantitatile, sau se poate coace blatul intr-o tava mai mica.