Desertul copilariei pentru multi dintre noi, am facut prajitura dupa reteta Laurei, delicioasa a iesit!
Pregatiti mai intai foile
Mixati uleiul cu zaharul brun, adaugati apoi sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si faina si framantati pana obtineti un aluat ferm si nelipicios (daca mai este nevoie puteti sa mai adaugati cate putina faina)
Lasati aluatul la rece 30 de minute
Pregatiti intre timp crema: puneti lapte la fiert intr-o cratita incapatoare, impreuna cu zaharul, amestecand usor, sa nu se lipeasca
Cand incepe sa fiarba adaugati grisul in ploaie, amestecand cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase
Cand grisul cu lapte s-a ingrosat, opriti focul si adaugati untul taiat cubulete
Amestecati bine pana se topeste untul, iar la final adaugati vanilia si coaja rasa de lamaie si portocala
Lasati crema sa se raceasca la temperatura camerei
Scoateti aluatul din frigider si impartiti-l in patru
Intindeti cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care veti pregati prajitura
Folositi o tava mai inalta si dreptunghiulara, de 25x 30 cm
Coaceti foile pe rand, pe fundul tavii, fara sa ungeti tava, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 7-8 minute, pana se rumenesc usor
Inainte de a coace o foaie intepati-o cu furculita din loc in loc
Scoateti foile usor, cu o spatula si lasati-le sa se raceasca pe un tocator de lemn
Tapetati cu hartie de copt tava in care veti monta prajitura
Puneti o foaie in tava, jumatate din crema de gris, iar o foaie, ungeti cu gem de caise, puneti a treia foaie, restul de crema de gris si asezati deasupra ultima foaie
Inveliti prajitura cu folie de plastic si puneti deasupra un tocator de lemn, sa stea putin presata (nu puneti o greutatea prea mare, ca sa nu striviti prajitura)
Puneti prajitura la frigider peste noapte si portionati-o a doua zi
Puteti sa o serviti pudrata cu zahar