Daca doriti sa pregatiti ceva dulce pentru o zi speciala, prajitura cu ciocolata neagra si cafea este o idee perfecta.
Aceasta reteta se face de obicei la ocazii speciale si este intotdeauna un hit, delicios. Am folosit cafea decofeinizata atat in blat cat si in glazura. Este o prajitura complexa, dar nu greu de pregatit, deoarece se imparte in doua: in prima faza facem aluatul de blat si il coacem, dupa care pregatim crema si o intindem pe deasupra.
Intr-un recipient inalt pe aragaz, se pune untul si ciocolata si se topesc, dupa care se lasa la racit. Acest lucru se poate face si in cuptorul cu microunde.
Dizolvati cafeaua in apa fierbinte si se lasa sa se raceasca. Porniti cuptorul si setati temperatura la 180 º celsius. Se cerne faina si se amesteca cu cacao, praf de copt si sare, dupa care se lasa deoprate.
Intr-un bol se sparg ouale si se bat cu zaharul timp de cateva minute, pana cand amestecul are forme cremoase si pufoase. Se incorporeaza untul rece, amestecul de ciocolata si se amesteca.
Se adauga, de asemenea, cafea rece. Treptat se adauga amestecul de faina, cacao etc (cel care l-am facut mai sus) si se continua amestecarea pana ajungeti la un amestec de aluat.
Intr-o tava intinsa, se pune hartie de copt si se adauga aluatul. Se coace aproximativ 20 de minute, se scoate si lasa sa se raceasca in aceeasi tava.
Acum pregatim glazura. Se pune intr-un recipient pe aragaz, crema de smantana, zahar brun si lingurita de cafea, dupa care se amesteca si se lasa sa fiarba aproximativ 5 minute (cu cat mai mult se fierbe, cu atat o sa devina mai gros). Se lasa sa se raceasca si cam asta a fost preparea glazurei.
Dupa ce sa racita, se intinde pe prajitura cu ajutorul unei spatule. Incercati sa neteziti intr-un mod placut la vedere.
Dupa ce se raceste, taiati fara a ridica cutitul, doar prin glisarea, si mai bine daca l-ati incalzi putin.
Vezi reteta in imagini pas cu pas aici