La multi ani tuturor sarbatoritilor!
Blat:
Albusurile se bat spuma tare c un praf de sare. Cand spuma a devenit consistenta se adauga zaharul si se mixeaza pana devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna peste bezea, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Blatul iese destul de inalt, cred ca merge si o tava putin mai mare.
Crema:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca bine apoi se pune la congelator pentru 1 ora. Se mixeaza apoi, pana crema devine ferma si pufoasa.
Sirop:
Caramelizam zaharul. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului punem apa, turnand cu atentie.
Fondant:
Apa si zaharul se pun la fiert la foc mic. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, se tine pe foc aproximativ 15 minute. Punem mierea si mai fierbem vreo 5 minute. Dam deoparte si mixam amestecul la viteza mare, pana incepe sa se ingroase si se albeste. Atentie la stropii care sar, ca frig rau! )
Fondantul se va intari considerabil. Punem in vas cateva linguri de sirop si ciocolata rupta bucatele. Punem vasul din nou pe foc si amestecam pana devine fluid si omogen.
Daca pe masura ce glasati bucatile de prajitura acesta se intareste, il puneti din nou pe foc pana devine din nou fluid.
Batem frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam smantana si mixam in continuare pana se intareste bine.
Portionam blatul, in bucati potrivite ca marime. Insiropam fiecare bucata de blat, apoi o glasam cu fondant.
Punem crema de ciocolata intr-un posh si spritam peste blat, apoi acoperim cu un mot generos de frisca.