craciun"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie". Peste ani, Radu Anton Roman asternea pe hirtie vorbele: "Zeilor panteonului carpatic li se acorda si azi zile de celebrare si sacrificii singeroase: porcul de Craciun, mielul la Sangeorz, ori berbecul la Samedru". De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului":
Carnea se taie cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, rachiul, usturoiul, zeama de carne si sucul de rosii. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind. La sfirsit se pune smintina, amestecind pret de 2-3 minute ultimele clocote.
Se maninca fierbinte, cu un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.
Reteta adaptata dupa "Tochitura moldoveneasca" - Moldova atributelor, de Radu Anton Roman.
Stiati ca?
Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat este unic in lumea crestina si isi are radacinile pe teritoriul tarii noastre in ritualurile vechilor daci din ziua Solstitiului de iarna.