Pomana porcului

de Bucataras in Porc, 2 Apr 2009 | 15287 vizualizari

Pomana porcului

 

craciun"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie". Peste ani, Radu Anton Roman asternea pe hirtie vorbele: "Zeilor panteonului carpatic li se acorda si azi zile de celebrare si sacrificii singeroase: porcul de Craciun, mielul la Sangeorz, ori berbecul la Samedru". De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului":

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg carne din tot porcul in proportii egale (muschiulet, ceafa, file, ficat, costita...)
  • 150 ml vin alb dulce
  • 1 capatina mare de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 virf de cutit boia iute
  • sare
  • piper
  • 1 legatura de cimbru
  • 500 ml zeama de carne
  • 300 ml bulion rosii (sau 3 linguri pasta de rosii)
  • 1 paharel de tuica
  • 200g smintina
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pomana porcului:

Carnea se taie cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, rachiul, usturoiul, zeama de carne si sucul de rosii. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind. La sfirsit se pune smintina, amestecind pret de 2-3 minute ultimele clocote.

Se maninca fierbinte, cu un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.

Reteta adaptata dupa "Tochitura moldoveneasca" - Moldova atributelor, de Radu Anton Roman.

Stiati ca?

Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat este unic in lumea crestina si isi are radacinile pe teritoriul tarii noastre in ritualurile vechilor daci din ziua Solstitiului de iarna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Buturuga de Crăciun tip Forêt-Noire

ieri la 21:41

Tort cu crema de portocale, ciocolata si ananas

de Rocsi 9

ieri la 19:44

Prăjitura răsturnată cu clementine

de RODIMUR 8

ieri la 17:00

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

pe 27.12 la 10:30

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Porc dulce acrisor